Abdominoplastika

Opuštena koža na stomaku i neestetski izgled abdomena značajno utiču na samopouzdanje, a često su izvor stida i frustracije. Kako mršavljenje i druge prirodne metode ne mogu da reše ovaj problem, mnoge osobe se odlučuju na abdominoplastiku koja pruža sjajne rezultate i drastičnu promenu izgleda stomaka.

OSNOVNE INFORMACIJE

Abdominoplastika (zatezanje kože stomaka, uklanjanje viška kože sa stomaka, “tummy tuck”, ili dermolipektomija) je hirurška procedura kojom se uklanja višak kože i masnog tkiva sa srednjeg i donjeg dela stomaka i po potrebi zatežu oslabljeni abdominalni mišići.

Sprovodi se u opštoj anesteziji, a intervencija obično traje između dva i četiri sata nakon čega pacijent ostaje u bolnici dva ili tri dana. Posle tog perioda oporavak se nastavlja u kućnim uslovima. Ukoliko je potrebna manja korekcija abdomena, može da se sprovede mini abdominoplastika. To je skraćena procedura koja se obavlja u manjem opsegu i kraćem roku zbog čega je i oporavak lakši, a podrazumeva uklanjanje viška kože i masnog tkiva samo sa donjeg dela stomaka. Nakon ove intervencije ostaje znacajno manji rez.

Operativni rez se pravi nisko i centralno iznad pubične regije, u bikini zoni, kako bi bio što diskretniji i prekriven donjim vešom ili kupaćim kostimom. Rez se pruža horizontalno, od jednog do drugog kuka, a njegova dužina zavisi od količine kože koju je potrebno ukloniti. Trbušni mišići se dovode u pravilan položaj i do određenog stepena napetosti, a zatim se uklanja višak potkožnog masnog tkiva, a potom i kože.

Koža abdomena se zateže, te se postiže zategnut i ravan stomak sa čvrstim mišićima. Često je potrebno premestiti pupak u novi, viši položaj. Ukoliko je potrebno, tokom ove procedure moguće je izvršiti i liposukciju sa bokova, kako bi se struk dodatno naglasio.

NAKON INTERVENCIJE

Po buđenju iz anestezije, rez na stomaku i pupku će biti prekriven hirurškom trakom. Najčešče je potrebno postaviti drenove sa obe strane reza koji odvode višak tečnosti i krvi iz rane. Drenovi se obično uklanjaju nakon dva dana. Medicinsko osoblje će pomoći da šetate već prvog dana nakon zatezanja stomaka kako bi se podstakla cirkulacija, drenaza I aktivacijom misica sprečio nastanak krvnih ugrušaka. Otok u regiji koja je operisana je normalan, a u prvim danima nakon operacije najčešće ćete osećati bol umerenog inteziteta koji se reguliše lekovima protiv bolova. Može se javiti i osećaj previše zategnutih stomačnih mišića. Ovaj nelagodan osećaj se kupira lekovima za opuštanje mišića. Takođe, biće Vam prepisani i antiobiotici kako bi se predupredile infekcije. Otok i modrice traju oko dve ili tri nedelje. Biće potrebno da nosite specijalni steznik - mider u trajanju od četiri do šest nedelja nakon intervencije. Na ovaj način se sprečava nakupljanje tečnosti, pruža podrška abdomenu tokom oporavka i pomaže koži da se prilagodi i priljubi za stomačne mišiće. Lekar će Vam objasniti kako da brinete o ožiljku, i može Vam prepisati antikoagulanse kako bi se sprečilo zgrušavanje krvi. Konci se skidaju nakon deset do petnaest dana. Važno je da mirujete prvih sedam do deset dana nakon abdominoplastike, i da prvih šest nedelja budete pažljivi prilikom kretanja i pomeranja tela, kao i da se suzdržite od većih fizičkih napora. Izbegavajte pokrete i položaje koji naprežu liniju reza poput naglog savijanja u struku, jer mogu dovesti do otvaranja rane. Ukoliko obavljate lagane kancelarijske poslove, već nakon dve nedelje možete da se vratite na radno mesto, a ostali pacijenti treba da sačekaju četiri do šest nedelja. Bavljenje fizičkim aktivnostima je moguće nakon najmanje dva meseca.


KOMPLIKACIJE

Kao i svaka druga hirurška intervencija, i zatezanje stomaka nosi određen rizik od komplikacija. Pored anestezioloških komplikacija, postoje i rizici koji su direktno vezani za ovu operaciju.


Ovi rizici uključuju:


-Krvarenje I

-Infekcija kože

-Podliv

-Otok trbušnog zida

-Akumulacija tečnosti ispod kože

-Curenje seroma (bistre tečnosti) iz rane

-Loše zarastanje rane

-Keloidni ili hipertrofican ožiljak

-Nekroza kože

-Oštećenje ili nekroza potkožnog tkiva

-Promene u osetljivosti kože


Važno je naglasiti da pažljiva preoperativna priprema i stručnost lekara smanjuju rizik od komplikacija na minimum. Takođe, disciplina pacijenata u pridržavanju lekarskih saveta nakon intervencije je vrlo važna u prevenciji postoperativnih komplikacija.

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Trudnoća, značajan gubitak telesne mase, abdominalna hirurgija poput carskog reza i starenje mogu dovesti do opuštenog i mlitavog stomaka sa viškom kože koji nije moguće zateći vežbama ili mršavljenjem. Redukovanje telesne težine čak može da pogorša izgled ukoliko postoje strije na stomaku. Osobe koje imaju višak kože i masnog tkiva na stomaku i labave i slabe stomačne mišiće su odlični kandidati za ovu proceduru, naročito ukoliko redovno vezbaju.


Abdominoplastika je namenjena ženama koje su imale jedan ili više porođaja posle kojih je koža ostala razvučena i deformisana, a trbušni mišići opušteni i razdvojeni (dijastaza mišića). Takođe, osobe čiji je stomak nakon mršavljenja ostao opušten i mlohav, i nije ga moguće zategnuti vežbama, mogu značajno da poprave izgled ovom hirurškom procedurom. Starenje utiče na tonus kože i stomačnih mišića, te može dovesti do prelamanja kože i narušenog izgleda ove regije, te abdomnoplastika efikasno vraća kožu i mišiće u normalan oblik. Kod muškaraca sa velikim obimom stomaka ova operacija pored estetskog ima i veliki zdravstveni značaj, jer se smanjenjem obima stomaka smanjuje i rizik od nastanka infarkta miokarda.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

ŠTA AKO PLANIRAM TRUDNOĆU U BUDUĆNOSTI?

Pacijentkinjama koje planiraju trudnoću u budućnosti se preporučuje da odlože zatezanje stomaka. Sama procedura ni na koji način ne ugrožava mogućnost pacijentkinje da ostanete u drugom stanju, niti škodi budućoj trudnoći, ali rezultati bi bili poništeni trudnoćom. Samim tim, bila bi potrebna revizija intervencije nakon trudnoće. Iz tog razloga, preporuka je da se abdominoplastika radi kada je žena završila sa rađanjem.

KOJE EFEKTE MOGU DA OČEKUJEM NAKON REALIZOVANE OPERACIJE?

Prve efekte je moguće uočiti već nedelju dana nakon abdominoplastike. Konačan izgled možete da očekujete nakon dva ili tri meseca kada se koža potpuno prilagodi. Uklanjanje viška kože i masnog tkiva, kao i ojačavanje muskulature prednjeg trbušnog zida pružaju drastičnu promenu u izgledu stomaka kao i generalno u kompletnom stavu pacijenta. Stomačni mišiči se vraćaju u pravilan položaj, i popravlja se njihov izgled. Ožiljak od operacije će biti crven i uočljiv nekoliko meseci do godinu dana nakon zatezanja stomaka. Vremenom, ožiljak bledi i istanjuje se, a pored toga ga je moguće ublažiti ga specijalnim kremama i tretmanima.

KOME SE OVA OPERACIJA NE PREPORUČUJE?

Abdominoplastika se ne preporučuje osobama koje su sklone velikim promenama u telesnoj težini (većim od pet kilograma). Takođe, osobe sa težim imunološkim i kardiovaskularnim bolestima nisu dobri kandidati za ovu intervenciju. Ukoliko ste aktivan pušač, lekar će Vas savetovati da pre zatezanja stomaka ostavite pušenje jer ono smanjuje dotok kiseonika u krvne sudovi i samim tim loše utiče na zarastanje rana.

DA LI MOGU DA KOMBINUJEM OVU PROCEDURU SA JOŠ NEKOM?

Da! Mnoge majke se odlučuju da kombinuju abdominoplastiku sa uvećanjem grudi, kako bi povratile samopouzdanje i izgled pre trudnoće i porođaja. Takođe, tokom ove procedure moguće je izvršiti i liposukciju drugih delova tela. Koliko se kilograma gubi nakon abdominoplastike? To najvise zavisi od toga koliko je masnog tkiva izvadjeno liposukcijom i koliko je koze odstranjeno. U principu broj kilograma moze varirati od 2-5 zavisno od ekstenzivnosti intervencije i opšteg stanja pacijenta.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE