Smanjenje grudi

Smanjenje grudi je vrlo česta estetska operacija kod žena koje imaju neproporcionalno velike grudi koje im otežavaju svakodnevno funkcionisanje i/ili narušavaju skladan izgled tela. Pored estetskih razloga, ova vrsta operacije se sprovodi i zbog uticaja na kičmu, bolove u vratu i leđima, i uticaja na obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

OSNOVNE INFORMACIJE

Redukcija veličine i težine grudi pacijentkinjama često donosi veliko olakšanje, jer se eliminišu problemi koji nastaju kao posledica toga, ali se postiže i lepša i skladnija figura što doprinosi povećanju samopouzdanja i licnog zadovoljstva. Smanjenje grudi (stručno: redukciona mamoplastika) predstavlja hirurški zahvat tokom kojeg se uklanja veća količina tkiva u dojkama. Tačnije, vrši se redukcija masnog i žlezdanog tkiva dojke, odstranjuje se višak kože i koža se zateže, a bradavice i areole se smanjuju ukoliko je to potrebno i premeštaju na estetski privatljivu visinu.

Cilj ovih postupaka je da se dobiju manje i čvršće grudi. Procedura smanjenja grudi se obavlja u opštoj anesteziji, a u zavisnosti od kompleksnosti zahvata može da traje od dva do pet sati. Pacijentkinja ostaje u bolnici jedan do tri dana, u zavisnosti od složenosti operacije Operativne tehnike kojima se izvodi smanjenje grudi su raznovrsne, a njihov izbor zavisi od veličine i oblika dojki, kao i želja pacijentkinje u pogledu njihovog krajnjeg izgleda.

Hirurške tehnike koje se primenjuju uključuju:

Tehniku sa kružnim rezom oko areole koja je idealna za osobe kojima je potrebna blaga redukcija i podizanje dojki. Ovaj postupak omogućava manje vidljiv ožiljak koji je praktično prikriven ivicom areole.

Vertikalnu tehniku koja je preporučljiva za pacijentkinje kojima je potrebno umereno smanjenje veličine i kod kojih je uočljivo opuštanje grudi. Ova procedura podrazumeva dva reza, jedan oko ivice areole i drugi, vertikalni rez od donje ivice areole do brazde ispod grudi.

Tehniku sa rezom u obliku sidra (tj. obrnutog slova T) koja omogućava najveći stepen uklanjanja tkiva i preoblikovanja dojki, te je metoda izbora kod pacijentkinja kojima je potrebno značajno smanjenje veličine i težine grudi, i/ili kod kojih postoji značajna opuštenost dojki ili njihova asimetrija koju je potrebno korigovati.

NAKON INTERVENCIJE

Nakon što je operacija uspešno obavljena, grudi se obmotavaju specijalnim elastičnim zavojem I nosi se hirurški grudnjak. Može biti potrebno da se privremeno plasiraju mali drenažni kateteri ispod kože na mestu reza za dreniranje viška krvi i tečnosti, a koji u telu ostaju najčešće jedan ili dva dana. U prvih nekoliko dana mogući su bolovi, zatezanje i nelagoda u predelu grudi. Otok i podlivi su uobičajeni u prve dve nedelje nakon operacije. Tokom perioda oporavka važno je mirovati i izbegavati pokrete rukama koliko je moguće. Izbegavajte podizanje i nošenje tereta, savijanje, naprezanje, ali i vožnju automobila zbog pritiska pojasa i eventualnih naglih pokreta koji mogu dovesti do pucanja konaca. Tokom prva tri meseca oporavka nisu dozvoljene fizičke aktivnosti koje ukljucuju mišiće grudi. Takođe, obavezno je spavanje na leđima ili na boku kako se ne bi vršio pritisak na grudi. Vreme oporavka je individualno. U proseku, oporavak nakon operacije smanjenja grudi traje oko mesec dana, s tim da se većina pacijentkinja može vratiti normalnim dnevnim aktivnostima nakon sedam dana. Konci se najčešće skidaju dve nedelje nakon zahvata, a preporučljivo je nošenje specijalnog grudnjaka nakon operacije u trajanju od četiri do šest nedelja.


KOMPLIKACIJE

Kao i svaka druga hirurška intervencija, i smanjenje grudi nosi određeni rizik od komplikacija. Pored neželjenih reakcija na anesteziju, postoje i komplikacije koje su direktno vezane za operaciju.


Mogući rizici podizanja grudi uključuju:

-Krvarenje

-Hematom

-Infekcija

-Vidljivi ožiljak

-Asimetriju grudi i razliku u veličini ili obliku leve i desne dojke

-Nepravilnost u konturi i obliku grudi

-Nakupljanje tečnosti - serom

-Nemogućnost dojenja I ostecenje mlečne žlezde

-Promene u osetljivosti kože dojki ili bradavica.Osećaj se obično vraća u roku od nekoliko nedelja, ali može biti trajan u manjem broju slučajeva.

-Parcijalni ili totalni gubitak kože, tkiva dojki ili bradavica. Ova komplikacije je retka, ali se može desiti ako procedura dovede do gubitka krvi u ovoj regiji.

-Oštećenja dubljih struktura – nerava, krvnih sudova, mišića, i pluća. Može postojati potreba za revizijom

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koju estetsku hirurgiju su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom nekog dela svoga tela ili lica. Zdrave žene koje imaju neproporcionalno velike grudi u odnosu na svoje telo predstavljaju najbolje kandidate.


Takođe, operacija smanjivanja grudi može biti adekvatno rešenje za Vas ako se suočavate sa nekim od sledećih simptoma:

-Hronični bol u vratu, ramenima i leđima kao posledica teških grudi

-Deformacija kičmenog stuba

-Hronični osip ili iritacija kože ispod dojki

-Usečeni tragovi na ramenima od bretela grudnjaka

-Crvenilo i nažuljana koža od bretela grudnjaka

-Otežano spavanje

-Otežana fizička aktivnost

-Izbegavanje obavljanja svakodnevnih aktivnosti zbog osećaja nelagode ili neprijatnosti


Hirurški postupci smanjenja dojki kod pacijentkinja sa neproporcionalno velikim grudima mogu imati značajan terapeutski uticaj na unapređenje njihovog psihofizičkog i emocionalnog stanja. Preporučljivo je da se operacija obavi kada su dojke postigle svoju punu veličinu. Ukoliko planirate proširenje porodice, najbolje je da se intervencija obavi posle trudnoće i dojenja.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

DA LI SU REZULTATI OPERACIJE SMANJENJA GRUDI TRAJNI?

Da, rezultati ovog hirurškog zahvata su trajni, osim ukoliko ne zatrudnite ili nemate značajne osilacije u kilaži. U tim slučajevima, može doći do promene izgleda i oblika grudi, odnosno do njihovog opuštanja.

KOJI JE UZRAST ADEKVATAN ZA OVU OPERACIJU?

Preporučljivo je da se operacija obavi onda kada su dojke postigle svoju punu veličinu. Iako se tipično čeka da se završi rast i razvoj grudi (koji podrazumeva da je veličina grudi stabilna jednu do dve godine) što se obično dešava sa osamnaest godina, u ekstremnim okolnostima može se pribeći intervenciji i ranije. Kod nekih mladih žena dojke su toliko velike da ometaju ili sprečavaju učešće u svakodnevnim aktivnostima. U takvim slučajevima rana redukcija može biti neophodna kako bi se smanjile nelagoda i neprijatnost, ali i poteškoće sa samopouzdanjem i negativnom slikom o sebi.

DA LI SMANJENJE GRUDI MOŽE DA KORIGUJE ASIMETRIJU DOJKI?

U nekim slučajevima operacija smanjenja grudi može da koriguje njihovu asimetriju, ali ishod zavisi od pacijentkinjine individualne anatomije. Takođe, smanjenje bradavica i areola se vrši srazmerno sa novim dojkama.

KOLIKI OŽILJCI MOGU DA SE OČEKUJU NAKON OPERACIJE?

Veličina ožiljaka zavisi od primenjene operativne tehnike, ali i od same pacijentkinje, odnosno njenih genetskih predispozicija, starosti i kvaliteta kože. Kada je reč o ožiljcima, veoma je važna nega grudi i kože nakon operacije. Masiranje ožiljka pomaže da se povećaju fleksibilnost i proizvodnja kolagena, dok gelovi za ožiljke mogu pomoći da se umanji njihova vidljivost. U svakom slučaju, bez obzira na tehniku, ožiljci neće biti vidljivi u bikiniju ili donjem vešu, sem u slučaju tehnike sidra kada postoji mogućnost da se deo ožiljka kod brazde dojki primeti.

DA LI ĆU MOĆI DA DOJIM NAKON OPERACIJE?

Nakon ovog zahvata, u zavisnosti od operativne tehnike, kod nekih pacijentkinja je onemogućeno dojenje.Ukoliko ne dođe do presecanja mlečnih kanalića, funkcija dojenja je očuvana. Ako je potrebno premeštanje areole i bradavice tehnikom transplatacije, dojenje nije moguće. Tehnika koja je adekvatna se utvrđuje tokom konsultacije sa hirurgom. Pacijentkinje koje planiraju trudnoću nisu idealni kandidati za ovu intervenciju zbog mogućeg presecanja mlečnih kanalića, ali se konačna preporuka donosi nakon konsultacije sa hirurgom. Takođe, oscilacija u kilaži tokom trudnoće i nakon nje može da dovede do opuštanja grudi koje zahteva korektivnu operaciju. Zbog navedenih razloga, operacija smanjenja grudi se tipično preporučuje nakon poslednje planirane trudnoće, sem ako ne izaziva značajne poteškoće u funkcionisanju.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE

Stručnost. Posvećenost.
Profesionalnost.