Uši

Korekcija ušiju predstavlja hiruršku intervenciju koja poboljšava estetski izgled ušiju i ubraja se među najčešće zahvate u estetskoj hirurgiji. Ova intervencija daje vrlo uspešne rezultate, te ima potencijal da učini pozitivnu transformaciju na vašem licu i utiče na povećano samopouzdanje.

OSNOVNE INFORMACIJEKorekcija ušiju (otoplastika) je hirurška procedura koja se sprovodi uglavnom u lokalnoj anesteziji.

Ukoliko se intervencija radi kod manje dece, postoji mogućnost opšte anestezije. Kod osoba koje imaju deformitete ušiju, uho može biti klempavo jednostrano ili obostrano. Pored toga, oba uha mogu biti klempava simetrično ili asimetrično. Pored klempavosti (stručno otapostaze) postoje i drugi deformiteti ušne školjke.

Plastični hirurg pre same intervencije obavlja detaljan pregled i utvrđuje stepen deformiteta i potrebnu korekciju. Intervencija u proseku traje sat ili dva, u zavisnosti od stepena korekcije. Po zavrsetku intervencije pacijent odmah ide kuci gde nastavlja svoj oporavak.

Tehnike za korekciju klempavosti ušiju baziraju se na modeliranju hrskavice uha kako bi se postigao željeni estetski rezultat. Nakon toga se stavljaju konci, a uši fiksiraju zavojima, kako bi ostale u željenom položaju. Rez se nalazi iza uha, sakriven na zadnjoj strani ušne školjke, te nije vidljiv nakon operacije.

Važno je napomenuti da korekcija ne utiče na čulo sluha, niti će promeniti lokaciju ušiju na glavi.

NAKON INTERVENCIJE

Posle operacije uši će biti fiksirane zavojima kako bi se zadržao željeni oblik i kako ne bi došlo do povrede prilikom spavanja i oblačenja garderobe. Zavoj se uklanja nakon sedam dana od operacije, a potom se nosi traka za kosu kako bi se izbeglo savijanje ušiju tokom spavanja jos dve nedelje. Tokom perioda nošenja zavoja, nećete biti u mogućnosti da perete kosu. Odluku o povratku sportskim aktivnosti treba doneti nakon konsultacije sa doktorom.

KOMPLIKACIJE

Kao i svaka druga hirurška intervencija, i korekcija ušiju nosi određeni rizik od komplikacija, iako su one veoma retke. Rane komplikacije mogu biti bol i/ili hematom (nakupljanje krvi između kože i hrskavice). Potencijalne kasnije komplikacije obuhvataju: produženi bol (najčešće tokom noći), hipertorofični ožiljak, retko keloid i/ili utrnulost koja je prolazna, asimetrija usiju.

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koju estetsku hirurgiju su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom nekog dela svoga lica ili tela, i kojima ovo nezadovoljstvo utiče na kvalitet života i samopouzdanje. Operacija korekcije klempavih ušiju je zahvat koji može da se radi od sedme godine života, i veoma često se obavlja među decom pre polaska u skolu, kako bi izbegli negativne komentare drugara. Pacijenti koji imaju klempave, zašiljene, asimetrčne ili druge ušne deformitete su dobri kandidati za ovu intervenciju.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

1. KOJI UZRAST JE NAJPOGODNIJI ZA KOREKCIJU DEFORMITETA UŠNE ŠKOLJKE?

Ova estetska intervencija može se obaviti onda kada uši dostignu svoju punu veličinu, što je već od sedme godine života. Prema statistici najčešće se na ovaj zahvat odlučuje između desete i osamnaeste godine. Često se dešava da roditelji nakon rođenja lepe deci flastere na uši kako bi ispravili klempavost, međutim, jedina procedura koja ima trajnog efekta jeste hirurska korekcija

2. DA LI ĆU IMATI VIDLJIVE OŽILJKE NAKON INTERVENCIJE?

Zbog lokacije reza koji se nalazi iza uha, ožiljak je u početku slabo vidljiv, a vremenom u potpunosti iščezne. Iz ovog razloga je korekciju deformiteta uha dobro raditi u mlađem dobu, jer su faktori zarastanja kože brži i ožiljak nestane u kratkom roku.

3. KAKO SE SPAVA POSLE KOREKCIJE UŠIJU?

Preporuka je da se spava isključivo na leđima kako se ne bi vršio pritisak ni na jedno uho. Nakon skidanja zavoja, pacijent nosi traku za uši koja će ukloniti nelagodnost i napetost iz ušiju.

4. KAKO DA SE BRŽE OPORAVIM?

Neophodno je pridržavati se svih uputstava koje dobijate nakon obavljene hirurške intervencije. Posle skidanja zavoja uši mogu biti blago natečene, te će vam od pomoći biti hladni oblozi i mirovanje. Odmor je najvažniji kako bi se vaše telo što pre oporavilo. Potrebno je da dolazite na redovne kontrole kako bi vaš hirurg mogao da prati oporavak.

5. ŠTA UZROKUJE KLEMPAVE UŠI (OTAPOSTAZU)?

Uši koje vire više od dva centimetra od bočne strane glave smatraju se klempavim ušima. Kod većine ljudi, klempave uši predstavljaju urođenu anomaliju, uglavnom genetski predodređenu. Ponekad mogu biti i posledica negativnih uticaja u trudnoći kao što su vaskularni poremećaji ploda i druge infekcije majke. Važno je napomenuti da otapostaza ne pravi funkcionalne već isključivo estetske smetnje.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE