Genetsko testiranje

Personalizovana medicina i terapija prilagođena pacijentu su budućnost medicine. Tretman opadanja kose ide u korak sa vremenom, te je cilj genetskog testiranja lečenje u skladu sa individualnim karakteristikama pacijenta. Kako ovakav personalizovan pristup osigurava najdelotvorniji tretman gubitka kose ne iznenađuje porast njegove popularnosti.

OSNOVNE INFORMACIJE

Genetsko testiranje za gubitak kose (genetski test za opadanje kose, genetski test za ćelavost, genetsko testiranje za alopeciju, DNK analiza gubitka kose, Trihotest) omogućava rano detektovanje najdelotvorinijih lekova za tretman opadanja kose (alopecije).

Na ovaj način, moguće je blagovremeno preduzeti odgovarajuće mere kako bi se prevenirao ili zaustavio gubitak kose.

Za uspešan tretman opadanja kose vrlo je važno je postaviti tačnu dijagnozu i odrediti adekvatnu terapiju. DNK analiza je inovativna metoda koja obezbeđuje potpuno personalizan pristup lečenju gubitka kose i ćelavosti i identifikovanje najefikasnije terapije.

TrihoTest je genetski test i moderan medicinski softver koji omogućava izuzetno preciznu, potpunu genetsku analizu gubitka kose na osnovu koje se određuje personalizovani tretman za ovaj problem. Kako bi se odredila adekvatna terapija, ovaj test kombinuje genetsku analizu sa relevantnim faktorima poput životnog stila pacijenta, i stručnom literaturom koja se tiče alopecije (gubitka kose). Nakon ove opsežne i detaljne analize, predlaže se topikalna, oralna terapija ili najcesce njihova kombinacija..

Postupak je jednostavan i brz, a podrazumeva uzimanje brisa sluzokože sa unutrašnje strane obraza pacijenta.

Testiranje je potpuno bezbolno i potrebno ga je obaviti samo jednom, jer su rezultati validni tokom celog životnog veka pacijenta.

Pored uzimanja uzorka, pacijent ispunjava upitnik koji se odnosi na njegovo zdravstveno stanje, životni stil i porodičnu anamnezu.

Nakon što je analiza gotova, pacijent dobija personalizovan plan tretmana prilagođen njegovim specifičnim karakteristikama.

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Iako je ćelavost često smatrana za muški problem, gubitak kose može da pogodi bilo koga, bez obzira na pol.


Iz tog razloga su kandidati za TrihoTest kako muškarci tako i žene koji imaju problem sa gubitkom kose i žele da utvrde koji je tretman najpogodniji za njihovu specifičnu situaciju.


Osobe koje imaju porodičnu anamnezu alopecije kao i one osobe koje su probale različite tretmane za opadanje kose i ćelavost bez značajnih rezultata su dobri kandidati za genetsko testiranje.


Takođe, pacijentima koji su previše mladi za transplantaciju kose se često preporučuje TrihoTest kako bi se uspešno usporio gubitak i ojačala kosa.


5 NAJČEŠĆIH PITANJA

KAKO FUNKCIONIŠE GENETSKO TESTIRANJE?

TrihoTest je najkompletniji genetski test za gubitak kose i ćelavost koji uzima u obzir genetske činioce ali i druge karakteristike pacijenta koje mogu da utiču na opadanje kose poput ishrane I drugih epigenetskih faktora. Testom se vrši analiza gena zaduženih za rast kose, i to čak četrdeset osam genetskih varijacija koje su povezane sa alopecijom u okviru trinaest različitih gena. Kombinovanje genetske analize sa drugim relevantnim činiocima poput životnog stila pacijenta osigurava izuzetnu preciznost dijagnostike i nalaženje personalizovanih rešenja za lečenje ćelavosti i gubitka kose. Takodje, neophodno je I da se obavi pregled vlasista I odredi stepen opadanja kose.

KOJE SU KORISTI OVE PROCEDURE?

Genetski testovi kao što je TrihoTest predstavljaju najmoderniju tehnologiju koja omogućava kompletnu genetsku analizu alopecije i na osnovu koje se utvđuje personalizovan tretman za svakog pacijenta. Ovo testiranje pomaže pacijentu da se brzo i efikasno utvrdi odgovarajući tretman, čime se izbegava gubljenje vremena na traženje adekvatne terapije i isprobavanje različitih preparata. Samim tim, genetsko testiranje poboljšava efikasnost tretmana gubitka kose. Ono što ovaj test čini dodatno atraktivnim jeste činjenica da je u pitanju neinvazivna, izuzetno precizna procedura koja daje pouzdane rezultate koji su validni tokom celog života pacijenta.

ŠTA ĆE MI REĆI GENETSKO TESTIRANJE?

Ovim testiranjem se utvđuje genetska predispozicija za gubitak kose, tip genetske mutacije koju imate, i na koji način vaš životni stil doprinosi doprinosi alopeciji. Pored toga, DNK analiza opadanja kose i ćelavosti pomaže lekaru da jednostavno i brzo odredi najdelotvorniju i najprecizniju terapiju koja će pružiti najefikasnije rezultate.

KOLIKO VREMENA JE POTREBNO DA DOBIJEM REZULTATE TESTA?

Posle uzimanja brisa uzorak se šalje na analizu u specijalizovanu genetsku laboratoriju u Spaniju. Rezultati testa se čekaju nekoliko nedelja, nakon čega dobijate listu lekova za koje je procenjeno da će biti najefikasniji u tretmanu gubitka kose, kao i listu vitamina i šampon za negu kose koje je preporučljivo da koristite.

KAKO DA NABAVIM LEKOVE PO ZAVRŠENOM TESTIRANJU?

Kada dobijemo rezultate vašeg genetskog testiranja I preporučenu terapiju, nju šaljemo na izradu u specijalizovanu apoteku u Beogradu sa kojom saradjujemo. Lekovi se izradjuju kroz par dana I mogu biti poslati na kucnu adresu. Nakon toga sledi uporna primena preparata.


Više o genetskom testiranju pogledajte u video snimku:

https://www.youtube.com/watch?v=vQ9GIr4hs68&t=21s 

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE