PRP terapija

PRP terapija je revolucionarna prirodna metoda podmlađivanja kože koja je stekla veliku popularnost poslednjih godina zbog svoje efikasnosti, bezbednosti i minimalnog oporavka. U pitanju je vrlo potentna regenerativna terapija kojom se bez operativnog zahvata postiže relativno dugotrajna revitalizacija i mladalački izgled kože.

OSNOVNE INFORMACIJE

PRP terapija (“vampirski tretman“, PRP terapija krvnom plazmom, podmlađivanje sopstvenom krvnom plazmom) je kozmetička procedura u kojoj se upotrebljavaju određene komponente iz krvi pacijenta kako bi se lice osvežilo i kako bi se ublažili znakovi starenja.

Pripada tretmanima koji koriste ćelije našeg tela da bi podstakli obnovu drugih tkiva, te se kao takvi smatraju budućnošću medicine. Ova procedura može da redukuje bore na licu, da pruži koži jedar izgled, da osveži ten i da blistavost, kao i da umanji ožiljke od akni. Najpre se uzima krv iz vene u ruci pacijenta, a potom se krv obrađuje u specijalnoj centrifugalnoj mašini.

Izdvaja se plazma bogata trombocitima i faktorima rasta koji stimulišu obnavljanje ćelija, kao i proizvodnju kolagena i elastina koji doprinose zategnutijoj koži mladalačkog izgleda. Zahvaljujući tome, ovaj takozvani krvni filer ima snažan efekat u regeneraciji, revitalizaciji i podmlađivanju kože.

Dužina trajanja tretmana zavisi od veličine i broja tretiranih regija. PRP tretman u proseku traje između trideset i šezdeset minuta i zahteva samo topikalnu anesteziju u obliku kreme.

Nakon čišćenja regije koja će biti tretirana uzima se krv, te se nakon njene obrade krvni filer tankom iglicom ubrizgava u lice pacijenta. Može se kombinovati sa mikroneedlingom radi postizanja jos boljih rezultata. Zadržavanje u medicinskoj ustanovi nakon ove procedure nije potrebno.

NAKON INTERVENCIJE

Kako je terapija krvnom plazmom neinvazivna, nikakav poseban oporavak nije potreban, te možete nastaviti sa redovnim aktivnostima poput vožnje automobila. Izbegavajte izlaganje suncu neposredno posle tretmana, i izbegavajte da dodirujete lice u satima posle terapije kako bi se izbegao postencijalni nastanak infekcije. Par sati posle tretmana možete nežno umiti lice mlakom vodom. Sačekajte minimum šest sati pre nanošenja kreme za zaštitu od sunca. Nakon dva ili tri dana možete se vratiti Vašem uobičajenom režimu nege kože, ali izbegavajte upotrebu tonera sa alkoholom dve nedelje. Može se javiti crvenilo na tretiranom mestu nakon tretmana, kao i modrica na mestu uboda koji obično prolaze u roku od četrdeset osam sati. Ukoliko Vam crvenilo ne smeta, možete se vratiti na posao već narednog dana.

KOMPLIKACIJE


PRP terapija je neinvazivna procedura i smatra se vrlo bezbednom jer se koristi prirodan, pacijentov materijal bez ubrizgavanja stranih supstanci. Samim tim, rizik od alergijskih i imunoloških reakcija organizma je eliminisan. Nuspojave terapije krvnom plazmom su minimalne i uključuju:


- otok

- crvenilo

- svrab

- podliv

- golicanje ili blagi osećaj peckanja


Kao i kod drugih estetskih tretmana, vrlo je važno da odaberete obučeno i stručno lice koje će sprovesti ovu vrstu terapije koristeći sterilne igle u sterilnoj sredini.KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kako ova metoda koristi prirodan materijal iz krvi pacijenta, potpuno je bezbedna za većinu ljudi. Kandidati za PRP terapiju su osobe koje žele da na prirodan način poboljšaju izgled svoje kože, bilo da je reč o tonusu, teksturi, jedrosti ili opštem podmlađivanju. Osobe sa nepravilnim tenom, opuštenom kožom, ili umornim izgledom lica sa podočnjacima predstavljaju odlične kandidate za „vampirski tretman“. Pored toga, ovom tehnikom je moguće tretirati i fine linije oko usta, takozvane “bore smejalice“ oko očiju, tamne kolutove ispod očiju, proširene pore, strije, ožiljke od akni, kao i oštećenja na koži nastala izlaganjem sunčevim zracima.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA


1. KOJI SU OČEKIVANI REZULTATI PRP TERAPIJE?

Ovom procedurom moguće je osvežiti ten, smanjiti bore i fine linije, povećati elastičnost i tonus kože i umanjiti ožiljke. Poboljšanje tonusa i efekat jedrine su vidljivi odmah nakon tretmana, a rezultati postaju još uočljiviji u narednim nedeljama. U roku od dve ili tri nedelje nakon primenjene terapije očigledna su poboljšanja u teksturi, mekoći i blistavosti kože, koja obično traju od dvanaest do osamnaest meseci.

2. KOJE SU INDIKACIJE ZA OVU TERAPIJU?

PRP terapija krvnom plazmom se najčešće koristi za podmlađivanje kože, korekciju finih linija i bora, smanjivanje ožiljaka i pigmentacije, poboljšanje tonusa lica i postizanja jedrog, mladalačkog izgleda, ali i za podsticanje rasta kose. Takođe, neujednacen ten, opuštena koža, i umoran izgled lica sa podočnjacima uspešno mogu biti korigovani ovom tehnikom.

3. KOLIKO TRETMANA JE POTREBNO DA BI SE POSTIGAO VIDLJIV REZULTAT?

Da biste postigli željene rezultate, obično je potrebno više od jednog tretmana. Za postizanje optimalnog efekta podmlađivanja godišnje se preporučuje od tri do pet PRP terapija sa razmacima od mesec do dva dana.

4. DA LI SU REZULTATI PRP TERAPIJE TRAJNI?

Rezultati terapije krvnom plazmom nisu trajni, već traju oko dvanaest do osamnaest meseci.

5. KOJE OSOBE NISU DOBRI KANDIDATI ZA PRP TERAPIJU?

Nažalost, neki pacijenti nisu dobri kandidati za ovu terapiju. Kontraindikacije uključuju kožne bolesti, poremećaje trombocita, akutne infektivne bolesti, teže bolesti poput maligniteta, i bilo koje oboljenje koje je povezano sa krvlju kao što su HIV i hepatitis C. Ukoliko koristite antikoagulantnu terapiju ili nesteroidne anti-inflamatorne lekove, PRP tretman je moguć u dogovoru sa lekarom.POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE

Stručnost. Posvećenost.
Profesionalnost.