Mikroneedling

Mikroneedling je revolucionarna i potentna kozmetička procedura koja je poslednjih godina postala vrlo popularna jer uspešno tretira čitav niz problema kože, kao što su smanjenje bora, strija i ožiljaka, i poboljšanje teksture i kvaliteta kože uopšte, a ima primenu i kod lečenja opadanja kose.

OSNOVNE INFORMACIJE

Mikroneedling (tretman mikro iglicama, kolagen indukciona terapija) je izuzetno efikasna tehnika koja može da se koristi na licu ili telu. Ona podrazumeva tretiranje kože vrlo finim i sitnim, sterilisanim iglicama koje putem uboda stimulišu kožu da proizvodi više kolagena i elastina koji su zaslužni za mladalački, blistav i zdrav izgled kože. Pored ovog dolazi i do regenerativne terapije jer se usled traume oslobadjaju brojni faktori rasta iz kože (growth factors).

Pre početka tretmana nanosi se lokalni anestetik kako ne biste osetili bol ili neprijatnost prilikom uboda mikro iglicama. Koristi se ili dermaroler ili dermapen. Sam tretman u proseku traje između dvadeset i trideset minuta, u zavisnosti od veličine regije koja se tretira. Međutim, uz ostale segmente poput pripreme i dezinfekcije regije koja će biti tretirana, ukupno je potrebno od jedan do dva sata za celokupan postupak, nakon čega odlazite kući.

Cilj ove procedure je da stimuliše pojačanu proizvodnju kolagena i elastina koji se proizvode kako bi zacelili sitne povrede nastale ubadanjem mikro iglicama. Površina tretirane kože se aktivira i regeneriše, te ožiljci, bore i druge promene na koži postaju manje vidljivi, a koža poprima zdraviji i zaglađeniji izgled unapređenog kvaliteta i tonusa.

Primenu ima i u lečenju opadanja kose zbog pozitivnog efekta faktora rasta na folikul dlake. Često se kombinuje sa PRP terapijom.

NAKON INTERVENCIJE

Važno je da imate na umu da je potrebno određeno vreme da biste primetili značajne promene na Vašem licu ili nekom drugom delu tela koji tretirate mikroneedling metodom. Vaša koža će neposredno posle tretmana izgledati blistavo u toku nekoliko nedelja. Dakle, kratkoročan efekat ove procedure jeste koža koja sija i izgleda osveženo. Ove sitne iglice prave minijaturne povrede na koži što može da izazove blago lokalizovano kravarenje. Medjutim dugoročni efekat terapije je odlaganje starenja kože ili kose.


Nakon što je tretman mikroiglicama završen, ostatak tog dana nemojte prati lice, niti ga izlagati visokim temperaturama ili znoju. Izbegavajte izlaganje suncu, teretanu, ili druge oblike fizičke aktivnosti narednih nedelju dana. Takođe, šminka se ne sme koristiti narednih dvadeset četiri časa.


U zavisnosti od toga koliko duboko iglice prodru u Vašu kožu zavisiće i vreme oporavka, koje obično da traje nekoliko dana, ali može da se prolongira i na nekoliko nedelja. Možete osećati manji bol posle procedure, a Vaša koža može biti crvena i iziritirana nekoliko dana.


Takođe, može da se desi da koža počne da se ljušti ili da imate osećaj zatezanja u koži sto je normalno, ali zahteva dodatnu negu.


Kako je vreme oporavka obično minimalno, možete da se vratite poslu već sutradan nakon procedure. Nakon tretmana koža je osetljivija na sunčeve zrake, te je krema sa zaštinim faktorom obavezna! Imajte u vidu da su sunčanje i solarijum zabranjeni do potpune regeneracije kože.

KOMPLIKACIJE

Mikroneedling tretman je minimalno invazivan, i može se koristiti na čitavoj koži kako bi poboljšao njen izgled, stimulisao proizvodnju veće količine kolagena i elastina, ili podstakao rast kose. Iako se ova kozmetička procedura generalno smatra bezbednom, kao i svaka druga estetska intervencija nosi sa sobom određene rizike:


- alergijska reakcija na kremu ili serum koji se aplicira na kožu posle tretmana

- infekcija

- produzeno crvenilo

- neujednačen ten

- nastanak fleka na licu


Ukoliko primetite krvarenje, podlive, ili znake infekcije kontaktirajte Vašeg lekara. Neophodno je da napravite odgovarajući razmak između tretmana da biste omogućili koži da se u potpunosti regeneriše.KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za mikroneedling kozmetičku proceduru su one osobe koje nisu zadovoljne izgledom svog lica, ili kože na nekom drugom delu tela. Osobe koje imaju fine linije, umerene bore, nejednaku teksturu kože, ožiljke, ili opadanje kose koji im smetaju su odlični kandidati za tretman mikro iglicama.


Pored toga, ova procedura uspešno tretira umereno opuštenu kožu, strije, kao i oštećenja koja su nastala kao posledica izlaganja sunčevim zracima.


Pacijenti sa atrofičnim ožiljcima od akni, ožiljcima od povreda, kao i sa kožom koja ima hiperpigmentaciju, takođe predstavljaju dobre kandidate za mikroneedling.


Takodje, pacijenti sa pocetnim stadijumom opadadanja kose su odlični kandidati za mikroneedling.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

1. KOME JE MIKRONEEDLING TRETMAN NAMENJEN?

Mikroneedling tretman može da pomogne kod velikog broja kožnih problema. Pokazalo se da je efikasan kod tretiranja seboroične kože sklone aknama, proširenih pora, opuštene kože smanjene elastičnosti, hiperpigmentacije (tamnih fleka ili područja na koži), ožiljaka, oštećenja na koži koja su posledica izlaganja sunčevim zracima, strija, alopecije (opadanje kose), i finih linija i bora na koži.

2. DA LI JE PROCEDURA BOLNA?

Procedura se sprovodi nakon sto deluje anestetička krema ili nakon davanja blok anestezije. Što je duža iglica kojom se radi mikroneedling, pacijenti mogu osetiti više bola.

3. KOLIKO ČESTO TREBA DA RADIM MIKRONEEDLING?

Za regeneraciju kože, obično se savetuje da se tretmani ponavljaju na 4 do 6 nedelja uz pravilnu negu kože izmedju tretmana. U lečenju opadanja kose, tretmani se obavljaju nedeljno.

4.KADA SE MIKRONEEDLING TRETMAN NE PREPORUČUJE?

Tretman je kontraindikovan kod osoba sa autoimunim oboljenjima, sa poremećajem u zgrušavanju krvi, trudnica, dojilja, kod osoba sa kožnim bolestima poput ekcema psorijaze i osoba koje imaju istoriju drugih kožnih oboljenja. Osobe koje su nedavno prošle terapiju zračenjem takođe nisu kandidati za ovu estetsku proceduru. Pred toga, mikroneedling tehniku treba izbegavati ukoliko ste imali keloide ili ožiljke koji izgledaju poput mehurića na koži. U ovakvim slučajevima tretman mikro iglicama može da pogorša navedena stanja.

5.DA LI SE OVAJ TRETMAN MOŽE PRIMENITI AKO SU RAĐENI FILERI, BOTOKS, ILI LIFTING LICA?

Mikroneedling tretman može biti sjajna dopuna drugim estetskim procedurama poput tretmana filerima, botoksom, hirurškog liftinga lica, ili hemijskog pilinga.U zavisnosti od toga koji ste tretman prethodno radili, potrebno je da prođe određeno vreme (obično do 30 dana) pre nego što možete pristupiti proceduri sa mikro iglicama.

Na ovaj način se popravlja izgled kože, značajno usporava prirodni proces starenja i odlaže potreba za agresivnijim metodama.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE