Podizanje grudi

Podizanje grudi je vrlo tražena estetska intervencija kojom se postiže mladalačka silueta i prirodan oblik punih grudi. Ova operacija pomaže ženama da vrate samopouzdanje i da se ponovo osećaju dobro u svojoj koži i odeći.

OSNOVNE INFORMACIJE

Podizanje grudi (zatezanje grudi, suspenzija dojki, ili stručno - mastopeksija) je hirurška procedura koja ima za cilj da koriguje oblik dojki. Tokom ove intervencije se uklanja višak kože, a okolno tkivo se preoblikuje kako bi se poboljšala kontura i čvrstoća dojki i postigao podignut, mladalački izgled. Intervencija se radi u opštoj anesteziji, a u zavisnosti od složenosti obično traje od dva do četiri sata, nakon čega pacijantkinja ostaje u bolnici jedan ili dva dana.

Operacija podizanja grudi podrazumeva pravljenje reza oko bradavice, koja se potom zajedno sa areolama postavlja u viši, estetski prihvatljiv položaj. Da bi se poboljšala kontura i čvrstoća grudi donje tkivo dojke se podiže i takođe preoblikuje. Uvećane areole se smanjuju ukoliko je potrebno, a višak kože dojke se uklanja da bi se nadomestio gubitak elastičnosti. Hirurške tehnike kojima se obavlja podizanje grudi su različite, a njihov izbor zavisi od: veličine i oblika grudi stepena opuštenosti dojki veličine i položaja areola količine viška kože kvaliteta i elastičnosti kože

Najčešće se izvode:

-Podizanje grudi po Beneliju – kod ove tehnike rez je kružan, lociran oko areole

-Vertikalna tehnika podizanja dojki – sprovodi se kod osoba kod kojih postoji veliki stepen opuštenosti grudi, a rezovi su vertikalni

-Složena tehnika podizanja grudi – primenjuje se kod pacijentkinja kod kojih postoji veliki stepen opuštenosti dojki, a rezovi imaju dve komponenete: kružni deo oko areole, i vertikalnu, na donjem polu dojke

-Tehnika sa rezom u obliku sidra (obrnuto slovo T) – realizuje se kod osoba kod kojih postoji veliki stepen opuštenosti grudi a potrebno je i uklanjanje značajne količine kože. Rez ima tri komponente: kružni deo oko areole, vertikalni deo na donjem delu dojke (dužine 5 do 8 cm) i horizontalni deo u brazdi ispod grudi (dužine 5 do 10 cm). Primenjuje se ona tehnika koja je adekvatna i koja će dati optimalan rezultat.

Pored toga, postoje različite varijante ove operacije koje će vam hirurg predočiti, i predložiti onu za koju smatra da je najadekvatnija za pacijentkinju i njeno stanje:

-Podizanje grudi bez uvećavanja ili smanjivanja . Imajte u vidu da postoji mogućnost da grudi nakon operacije vizuelno izgledaju manje, iako nisu smanjivane

-Podizanje grudi sa istovremenim uvećanjem. Kod grudi koje su opuštene i deluju “ispražnjeno” uvećanjem silikonskim implantatom postiže se bolji izgled gornjeg pola dojki

-Podizanje grudi sa istovremenim smanjenjem se ponekad primenjuje kod velikih, spuštenih i teških grudi

NAKON INTERVENCIJE

Nakon što je operacija podizanja grudi uspešno obavljena, dojke se obmotavaju kompresama ili specijalnim elastičnim zavojima. Kako bi se smanjio otok i pružila podrška grudima dok rane ne zarastu, tokom naredne četiri nedelje se nosi elastičan zavoj ili specijalan grudnjak za potporu. Imajte u vidu da će možda biti potrebno da se privremeno plasiraju male, tanke cevčice ispod kože na mestu reza za dreniranje viška krvi i tečnosti. Drenažni kateteri se obično uklanjaju u roku od nekoliko dana. Otok i podlivi su uobičajeni u prve dve nedelje nakon operacije. Takođe, dojke su napete i tvrđe u većoj ili manjoj meri. Vrlo je verovatno da ćete osećati bol i zatezanje u predelu rezova u prvih nekoliko dana nakon intervencije. Bolovi se regulišu analgeticima. Utrnulost kože dojki, areola i bradavica može trajati šest nedelja. Ožiljci su obično crveni nekoliko meseci, a izgled dojke u početku može biti neprirodan, međutim vremenom poprima željeni oblik. Može se desiti da koža oko rezova, naročito oko bradavica bude namreškana (takozvane “falte”), ali se vremenom izravna. Savetuje se mirovanje i usporavanje životnog tempa kako bi se telo što pre oporavilo. Naročito izbegavajte podizanje i nošenje tereta, savijanje i naprezanje. Teže fizičke aktivnosti kao i bavljenje sportom nisu dozvoljene mesec dana nakon intervencije, a nekada i duže. Poželjno je spavati na leđima ili na boku kako se ne bi vršio pritisak na grudi. Konci se skidaju nakon dve nedelje od operacije. Tokom oporavka ne izlažite dojke suncu. Nakon što period oporavka prođe, zaštitite rezove kremom sa zastitnim faktorom tokom izlaganja sunčevim zracima.


KOMPLIKACIJE

Kao i svaka druga hirurška intervencija, i podizanje grudi nosi određeni rizik od komplikacija. Pored neželjenih reakcija na anesteziju, postoje i komplikacije koje su direktno vezane za operaciju.


Mogući rizici podizanja grudi uključuju:

-Nastanak ožiljaka

-Promene u osetljivosti kože dojki ili bradavica

-Osećaj se obično vraća u roku od nekoliko nedelja, ali u manjem broju slučajeva može biti i trajan

-Nepravilnost u konturi i obliku grudi

-Razlika u obliku ili veličini leve i desne dojke

-Parcijalni ili totalni gubitak osećaja dojki ili bradavica

-Otežano stvaranje mleka

-Oštećenje masnog tkiva u dojci koje može dovesti do nekroze masti

-Duboka venska tromboza, srčane i plućne komplikacije

-Može se javiti potreba za revizijom

-Pored navedenog, postoji i rizik od nastanka krvarenja i hematoma, infekcije i alergijske reakcije na hirurški materijal ili flaster koji se upotrebljava tokom operacije.

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koju estetsku hiruršku intervenciju su one osobe koje nisu zadovoljne izgledom nekog dela svoga lica ili tela. Zdrave žene koje su nezadovoljne oblikom ili punoćom svojih grudi predstavljaju najbolje kandidate. Kada su dojke opuštene, ili su izgubile svoj prirodan oblik i volumen, njihovo preoblikovanje i podizanje dovodi do značajnog poboljšanja kompletnog izgleda i siluete tela. Takođe, ukoliko je jedna dojka niža od druge ili su se uz rastezanje kože proširile i areole, i to se može korigovati ovom intervencijom.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

KOJA OPERATIVNA TEHNIKA OSTAVLJA NAJMANJE OŽILJAKA?

Podizanje grudi po Beneliju podrazumeva kružni rez, lociran oko areole koji je obično najmanji i najmanje vidljiv. Međutim, ovom tehnikom se može korigovati samo manji višak kože na grudima. Kod složene tehnike podizanja grudi pravi se kratak, vertikalni ožiljak na donjem polu dojke koji se ne vidi u kupaćem kostimu i donjem vešu, te su pacijentkinje vrlo često zadovoljne i ovom procedurom koja se primenjuje kada je opuštenost grudi značajnija. Najveći je takozvani “sidro” ožiljak (obrnuto slovo T), koji je vrlo često neizbežan kod žena sa teškom ptozom, odnosno velikim stepenom opuštenosti grudi i značajnom količinom viška kože, gde se ova tehnika smatra zlatnim standardom.

KAKO DA ZNAM DA LI MI JE POTREBNO PODIZANJE ILI POVEĆANJE GRUDI?

U načelu, podizanje grudi je hirurška procedura koja zateže opuštene dojke sa viškom kože. Imajte na umu da intervencije zatezanja i uvećanja grudi ne isključuju jedna drugu, već se vrlo često kombinuju kako bi se postigao optimalan rezultat. Tokom konsultacije sa hirurgom procenjuje se stanje dojki i vaši ciljevi, i na osnovu toga se utvrđuje najadekvatniji zahvat kako bi se ti ciljevi postigli.

KAKAV REZULTAT MOGU DA OČEKUJEM?

Rezultati podizanja grudi su vidljivi odmah, a zadovoljstvo izgledom dojki će se povećavati kako se oporavljate od operacije. Pun rezultat će se videti u periodu od nekoliko nedelja do nekoliko meseci kada otok u potpunosti spadne a dojke poprime svoj finalni oblik. Podizanje grudi poboljšava oblik i izgled dojki, ali se smanjenjem viška kože i podizanjem tkiva smanjuje volumen grudi. Ukoliko Vam to nije prihvatljivo, pribegava se povećanju grudi implantatima ili sopstvenom mašću koje se sprovodi tokom procedure podizanja dojki.

DA LI ĆU MOĆI DA DOJIM NAKON PODIZANJA GRUDI?

Mogućnost dojenja je najčešće očuvana nakon podizanja grudi ukoliko je bradavica ostala povezana sa tkivom dojke. Kada postoji ogromna količina viška kože, u izuzetno retkim slučajevima je neophodno ukloniti bradavicu i vratiti je tehnikom transplatacije. U ovim slučajevima, mogućnost dojenja je manje verovatna. Dakle, dojenje je u načelu moguće nakon ove procedure, ali nije zagarantovano obzirom da dosta faktora utiče na krajnji ishod.

DA LI JE POŽELJNO DA OPERACIJU ODLOŽIM ZA POSLE TRUDNOĆE I DOJENJA?

Trudnoća može značajno da promeni izgled ženskih grudi, i da smanji ili poništi efekte podizanja grudi. Ukoliko planirate trudnoću u narednih godinu dana, preporučljivo je da odložite operaciju jer će dojke biti drugačije posle trudnoće. Na koji način će trudnoća i dojenje uticati na izgled grudi je nemoguće predvideti. Nema nikakvih kontraindikacija za trudnoću nakon podizanja ili uvećanja grudi, samo postoji rizik da će Vam biti potrebna korektivna intervencija.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE