Kapci

Zatezanje kapaka je hirurška procedura na licu koja obezbeđuje možda i najbolje efekte u podmlađivanju lica, a smatra se ne tako invazivnom intervencijom. Ovom relativno malom procedurom lice dobija na svežini jer se vraća jedrina očima, a pogled postaje svežiji i otvoreniji. Takođe se otklanjaju i bore oko očiju. Neki od naših najzadovoljnijih pacijenata su obavili upravo ovu intervenciju.

OSNOVNE INFORMACIJE

Zatezanje kapaka (podizanje kapaka, stručno- blefaroplastika) je hirurška procedura koja se sprovodi uglavnom u lokalnoj anesteziji.

Mogu se korigovati gornji i/ili donji kapci, odvojeno ili istovremeno.

Intervencija traje između sat i po i dva, a pacijent istog dana ide kući, bez ostanka na klinici.

Intervencija obuhvata isecanje viška kože na kapcima i vađenje tzv. masnih jastučića iz te zone. Ponekad je potrebno dodatno zatezanje mišića.

Ožiljak se nalazi sakriven u brazdi gornjeg kapka ili na ivici donjeg, tako da se ne može primetiti.

Vađenjem masnih jastučića gubi se tzv. naduvenost i težina na kapcima.

Zatezanje kapaka se najćešće kombinuje sa sledećim intervencijama:

• Facelift
• Fat grafting
• Browlift
• Transplantacija kose
• Transplantacija obrva
• Podizanje obrva

Intervencija se uspešno sprovodi i kod muškaraca i oni se neretko odlučuju za ovu proceduru.

Operacija zatezanja kapaka spada u jednu od tzv. kovid estetskih operacija, jer je tada postala izuzetno poznata zbog toga što su oči više eksponirane u odnosu na ostatak lica koje je pokriveno maskom.

NAKON INTERVENCIJE

Intervencija se sprovodi u lokalnoj anesteziji. Ponekad u slučaju operacije donjih kapaka, može se raditi i u analgosedaciji. Po završetku intervencije, na rezovima se nalaze specijalni flasteri (steri-strip) koji se nose narednih 3 dana, kada se dolazi na previjanje. Kapci se ne kvase tri dana, dok se ostatak lica može umivati. Konci se skidaju nakon sedam dana. U danima nakon intervencije, oči mogu biti natečene, modre pa se mogu kamuflirati nošenjem naočara za sunce ili stavljanjem pudera. Otprilike nakon desetak dana se ne primećuju tragovi intervencije.

KOMPLIKACIJE

Kao i sa svakom hirurškom intervencijom, zatezanje kapaka nosi rizik od komplikacija. Pored anestezioloških komplikacija, tu su i one direktno vezane za operaciju.

Rane komplikacije: Bol, hematom (kolekcija krvi), otok, serom (akumulacija tečnosti), otok, krvarenje, gubitak osećaja na koži , infekcija

Kasne komplikacije: Produženi bol, loše ožiljavanje (loš izgled ili pozicija ožiljka), asimetrija, trajno suženje oka (oštećenje suzne žlezde), loš estetski rezultat, ptoza (pad) kapka, trajna otvorenost kapka (uklanjanje previše kože), trajna prebojenost kapka.

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koju estetsku hirurgiju su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom nekog dela svoga lica ili tela. Pacijenti koji imaju višak kože na gornjem kapku te to čini da su im oči “teške” i umorne ili da ne mogu da nanesu šminku predstavljaju odlične kandidate za ovu proceduru. Poželjniji su pacijenti čiji je tonus kože očuvan.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

1 . U KOJIM GODINAMA SE OBAVLJA OVA INTERVENCIJA?

Pacijenti uglavnom dolaze na ovu intervenciju posle tridesete godine. Do tada, često višak bora oko očiju tretiraju botoksom, medjutim višak kože se jedino moze ukloniti hirurški.

2. KAKO SE NAJBRŽE OPORAVITI OD OVE INTERVENCIJE?

Najvažnije je pratiti instrukcije dobijene na klinici. Iako se smatra manjom hirurškom intervencijom, zahteva određenu negu nakon intervencije. Važno je uzimati lekove protiv otoka, štititi kapke od uticaja sunčevih zraka, ne izlagati ih potencijalnim izvorima infekcije, primenjivati limfnu drenažu ka temporalnim zonama i negovati ožiljak.

3. DA LI PODIZANJEM OBRVA (BROWLIFT) MOGU DA OTKLONIM VIŠAK KOŽE SA GORNJEG KAPKA?

Kod određenih pacijenata gde postoji mali višak kože na gornjim kapcima, a obrve su nisko postavljene, može se podizanjem obrva postiči sličan efekat kao sa zatezanjem kapaka.

4. KAKO SE SPAVA POSLE OVE INTERVENCIJE?

Preporuka je da se spava sa podignutim uzglavljem (dva do tri jastuka) kako bi se ubrzala resorpcija otoka. 5. KADA MOGU DA SE NAŠMINKAM? Puderom se mogu pokriti modrice koje nastaju nakon intervencije. Šminkanje i nanošenje senke za oči moraju da sačekaju da rez kompletno zaraste što znači nekih 7-10 dana nakon procedure. Ukoliko ne postoji iritacija očiju, maskara se može odmah stavljati.

5. KADA MOGU DA SE NAŠMINKAM?

Puderom se mogu pokriti modrice koje nastaju nakon intervencije. Šminkanje i nanošenje senke za oči moraju da sačekaju da rez kompletno zaraste što znači nekih 7-10 dana nakon procedure. Ukoliko ne postoji iritacija očiju, maskara se može odmah stavljati.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE