Povećanje grudi - masno tkivo

Povećanje grudi je izrazito popularna estetska operacija zbog potencijala da dramatično promeni izgled osobe i dovede do skladnije figure, a samim tim i do većeg samopouzdanja. Povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom je revolucionarna tehnika i odlična alternativa implantatima za osobe koje žele da blago povećaju volumen svojih dojki, ili poboljšaju njihov oblik ili formu.

OSNOVNE INFORMACIJE

Povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom (lipofilling dojki) podrazumeva uzimanje masnog tkiva sa delova tela kao što su stomak, bokovi ili butine pomoću liposukcije.

Ovo masno tkivo se potom prenosi u dojke, uz povećanje njihovog volumena i modeliranje njihovog oblika.

Procedura prirodnog povećanja grudi sopstvenim masnim tkivom se najčešće obavlja u opštoj anesteziji, a u proseku traje oko jedan i po sat i obicno ne zahteva ostanak u bolnici Pored toga što se u proceduri ne koriste strana tela i materijali, ova estetska operacija ima još jednu dobrobit: ona dovodi do blagog smanjenja masnih naslaga na određenim delovima tela putem liposukcije sto zene cesto i vole da urade sa svojim telom.

Lipofiling je moderna tehnika kojom može da se unapredi izgled dojki, ali i lica, zadnjice, i bokova. Prenos masnog tkiva se vrši u tri faze:

1.Uzimanje pomoću liposukcije, pri čemu se u dogovoru sa hirurgom odabiraju oblasti iz kojih se uzima masno tkivo.Ove zone koje se još nazivaju i donatorske regije često imaju obilne masne naslage i predstavljaju problematična područja za mnoge žene.Njihovom liposukcijom se pored uvećanja grudi poboljšava i kontura tela.

2.Prečišćavanje i priprema ćelija masnog tkiva za prenos. Kako bi se ćelije masnog tkiva pripremile za prenos u špriceve kojima se ubrizgavaju u dojke, najpre se adekvatno obrađuju, odnosno prečišćavaju.Obrada masti se obavlja na razlicite nacine- centrifuga, filtracija, puregrafting, sa ciljem da se dobije najkvalitetnija mast koja ce najdugotrajnije trajati.

3.Plasman ćelija masnog tkiva, odnosno njihova transplatacija je treća i poslednja faza ove estetske intervencije.Najpre se priprema regija za prijem masti, a potom se prečišćene masne ćelije ubrizgavaju u dojke.Postupak se ponavlja dok se ne postigne željeni rezultat.

Lipofiling dojki se moze kombinovati i sa operacijom ugradnje implantata, radi dodatne korekcije ili kod korekcije asimetrije dojki.

NAKON INTERVENCIJE

Nakon što je intervencija uspešno obavljena, grudi se obmotavaju sterilnom gazom sa elastičnim zavojem, ili postoperativnim kompresionim grudnjakom. Neophodno je izbegavati napornu fizičku aktivnost, ali i bilo koji oblik zagrevanja poput saune i solarijuma, minimalno tri nedelje nakon procedure. Takođe, strogo se preporučuje nošenje odgovarajućeg sportskog grudnjaka po preporuci hirurga. Ovaj grudnjak se nosi i danju i noću u trajanju od mesec dana, a potom još tri meseca danju.

Određeni stepen oticanja i modrica je očekivan, kao i osećaj nelagode, koji će se izgubiti u roku od tri nedelje. Neki delovi dojki će delovati čvrsto i osetljivo na dodir mesecima. Takodje i donatorske regije mogu biti osetljive i zahtevaju nosenje steznika od 4-6 nedelja. Ukoliko imate šavove, biće uklonjeni za sedam do deset dana. Većina pacijentkinja će moći da ide na posao već sedam dana nakon intervencije. Umerene vežbe su dozvoljene nakon tri nedelje, a intezivnije vežbe nakon tri meseca od operacije.


KOMPLIKACIJE

Kao i svaka druga hirurška intervencija, i prirodno povećanje grudi sopstvenim masnim ćelijama nosi određeni rizik od komplikacija. Pored neželjenih reakcija na anesteziju, postoje i komplikacije koje su direktno povezane sa ovom procedurom.

Transfer masti je minimalno invazivna i bezbedna procedura sa manjim rizikom od komplikacija nego uvećanje implantatima. Kada je sprovedena od strane stručnog i iskusnog hirurga, ima svega nekoliko mogućih nuspojava. A pošto masne ćelije potiču iz vašeg tela, rizik od alergijske reakcije je izuzetno mali ili ga nema.

Mogući rizici ove metode povećanja grudi uključuju:


-infekcija

-otok

-hematom

-krvarenje

-rizike koje nosi liposukcija

-nezadovoljstvo izgledom donatorske oblasti, odnosno regije koja je poslužila kao izvor masnih ćelija

-stvaranje neravnina

-nekrozu mastikalcifikacija

-stvaranje cisti u dojkama

-ishod koji nije u skladu sa očekivanjima (promena u veličini grudi može biti manja nego što je pacijentkinja očekivala zbog većeg stepena resorpcije masti)


U načelu, rizici povećanja grudi sopstvenim masnim tkivom su vrlo mali. Mnoge od navedenih komplikacija su posledica primenjenih tehnika pri ubrizgavanju masnih ćelija, te je od krucijalne važnosti odabrati visoko kvalifikovanog, iskusnog plastičnog hirurga.

KO SU KANDIDATKINJE ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koju estetsku intervenciju su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom nekog dela svoga tela ili lica, a to nezadovoljstvo je prolongirano i intezivno, te utiče na kvalitet života osobe. Žene koje teže malom povećanju volumena grudi i preferiraju prirodan izgled dojki su idealne kandidatkinje za ovu proceduru. Povećanje dojki vlastitim masnim ćelijama je najprikladnije za pacijentkinje koje žele da povećaju grudi za jednu veličinu u odnosu na grudnjak koji trenutno nose. Ova tehnika se ne preporučuje izrazito mršavim osobama.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

1.KOLIKO POVEĆANJE JE MOGUĆE POSTIĆI OVOM TEHNIKOM?

Transferom masnog tkiva u grudi radi njihove augmentacije ne može se postići značajno povećanje volumena dojki. Pored toga, stepen resorpcije masnog tkiva je nepredvidiv, te se može desiti da je potrebno ponavljanje procedure usled većeg stepena resorpcije. Ne bi trebalo očekivati povećanje dojki koje je veće od jednog broja grudnjaka koji trenutno nosite.

2.DA LI SU REZULTATI POSTIGNUTI TRANSFEROM MASNOG TKIVA U DOJKE TRAJNI?

Rezultati dobijeni ovom alternativnom metodom augmentacije grudi su trajni. Međutim, treba imati u vidu da dojke vremenom mogu menjati oblik kao što se grudi bilo koje osobe menjaju pod uticajem godina i delovanja gravitacije.Takođe, liposukcija trajno popravlja siluetu i izgled donatorske oblasti, ukoliko ne dođe do povećanja telesne mase.Rezultati su vidljivi odmah, ali se pun efekat postiže kada spadne otok nakon nekoliko nedelja, dok se finalnim i trajnim rezultatom smatra izgled nakon tri do šest meseci od intervencije. Posle toga, ukoliko pacijentkinja održava istu kilažu, volumen dojki takođe ostaje isti. Ukoliko pacijentkinja izgubi telesnu masu, i volumen dojki će se smanjiti, i obrnuto – ukoliko dobije na kilaži, volumen će se povećati. Kako se ovom tehnikom dobija suptilnije povećanje u poređenju sa upotrebom implantata, da bi se postigao željeni efekat ponekad je potrebno ponoviti proceduru.

3.KOJE SU PREDNOSTI UVEĆANJA GRUDI SOPSTVENIM MASNIM TKIVOM?

U poređenju sa uvećanjem grudi uz pomoć implantata, ova procedura ima nekoliko važnih prednosti: nema stranih tela u organizmu koristi se prirodan „materijal“ brzi oporavak dvostruki efekat – pored povećanja dojki, zahvaljujući liposukciji donatorske regije dolazi i do blagog preoblikovanja delova tela sa kojih se uzimaju masne ćelije.

4.KOLIKO TRAJE OPORAVAK OD TRANSFERA MASNIH ĆELIJA U DOJKE?

U većini slučajeva, potrebno je oko dve do četiri nedelje za potpuni oporavak od ove procedure. Nakon ovog perioda možete se vratiti pacijentkinje mogu da se vrate svojoj uobičajenoj dnevnoj rutini, kao što su odlazak na posao, učestvovanje u društvenim aktivnostima i održavanje domaćinstva.

5.DA LI POVEĆANJE GRUDI SOPSTVENIM MASNIM TKIVOM UTIČE NA DOJENJE?

Povećanje grudi sopstvenim masnim ćelijama ne bi trebalo da utiče na dojenje. Kako hirurg pravi samo mali rez (4mm) na inframamarnoj brazdi gde se masnoća ubrizgava u dojku, procedura ne utiče na bradavice i stvaranje mleka. Ipak, potrebno je imati u vidu da je prirodno povećanje grudi putem transfera masnih ćelija novija procedura u odnosu na plasiranje implantata, a samim tim ima i manje naučnih dokaza koji se odnose na uticaj ove tehnike na dojenje. O svim pitanjima i nedoumicama porazgovarajte sa vašim hirurgom koji će moći da vam pruži adekvatne savete i da razreši vaše dileme o ovoj proceduri.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE