Lečenje opadanja kose

Zdrava i negovana kosa predstavlja prioritet kada je fizički izgled u pitanju, a može se reći i da je ogledalo zdravlja. Gubitak kose podjednako muči i žene i muškarce, a kako živimo u stresnom, savremenom dobu, ovaj izazov je sve zastupljeniji. Pravilna dijagnostika i adekvatno lečenje opadanja kose mogu povratiti stari sjaj i učiniti je ponovo bujnom i zdravom.

OSNOVNE INFORMACIJE

Postoji niz različitih tretmana koji se koriste u lečenju opadanja kose, a odgovarajući pristup se odabira nakon detaljne dijagnostike našeg stručnjaka i utvrđivanja uzroka gubitka kose. U nastavku teksta sledi kratak prikaz osnovnih tretmana koji daju uspešne rezultate u tretiranju gubitka kose:

PRP (Platelet Rich Plasma) metoda predstavlja tretman biostimulacije plazmom bogatom trombocitima iz vaše sopstvene krvi. Krvna plazma stimuliše folikule kose da rastu, a stvaraju se i novi krvni sudovi odgovorni za dotok sveže krvi tj. kiseonika i hranjivih materija potrebnih za zdrav rast i razvoj kose. Pojedinačna terapija traje oko sat do dva, a obuhvata ukupno tri tretmana koji se izvode tokom četiri meseca. PRP terapija se često kombinuje sa transplatacijom kose.

Laserski tretman predstavlja jednu od osnovnih metoda kada je lečenje opadanja kose u pitanju. Laserska svetlost stimuliše rast kose u regijama gde je ona proređena, povećava protok krvi i kiseonika što stimuliše folikul dlake na ćelijskom nivou. Terapija je u potpunosti bezbedna, skoro bezbolna (pojedini pacijenti navode blago peckanje na regiji gde laser deluje), a ukupno trajanje tretmana iznosi devet meseci.

Mezoterapija je metoda kojom se aktivne supstance apliciraju u srednji sloj kože koji se stručno naziva mezoderm. Ova metoda ima široku primenu u različitim granama medicine, a pokazala se izuzetno efikasnom kada je lečenje opadanja kose u pitanju. Koktel za mezoterapiju kose sadrži sastojke kao što su: minoksidil, cink, azelaična kiselina, pantenol i biotin. Svi navedeni sastojci pospešuju rast kose, a apliciraju se tako što se tankim iglicama koktel ubrizgava direktno u kožu glave na dubini 1-2mm. Procedura traje od 5 do 10 minuta, a potrebno je minimum osam tretmana kako bi se videli prvi rezultati.

Uz konsultaciju sa doktorom, postoji mogućnost lečenja odgovarajućim lekovima (najčešće se koristi minoksidil u obliku losiona i finasterid), korišćenje suplemenata, kao i savetovanje u vezi sa odgovarajućom ishranom, koja u velikoj meri utiče na kvalitet kose.

Postoji niz faktora koji utiču na pojavu gubitka kose, a najčešći je nasledna ili androgenetska alopecija, koja je uzročnik u gotovo 95% slučajeva opadanja kose. Drugi najčešći uzročnik je telogeni efluvijum, stanje koje pogađa gotovo sve uzraste, a češće žene.

Još uvek nisu istražene sve posledice koje korona virus ostavlja na naše zdravlje, ali poslednja istraživanja dovode u vezu opadanje kose sa virusom COVID-19. Primećen je učestaliji gubitak kose kod oni koji su preležali virus, te da je upravo androgenetska alopecija prisutna kod većine kovid pacijenata.

NAKON TRETMANA

Svi navedeni tretmani i metode u lečenju opadanja kose zahtevaju praćenje od strane stručnog lica kako bi se utvrdilo da izabrani tretmani imaju željene efekte i da se lečenje odvija po unapred utvrđenom planu. U zavisnosti od odabranog tretmana, vaš doktor će vam pružiti sve potrebne informacije i objasniti kako da se ponašate do dolaska na sledeću terapiju.

KOMPLIKACIJE

Ne postoje izražene komplikacije nakon tretmana opadanja kose, jer su u pitanju neinvazivne, bezbedne i proverene metode. Postoji mogućnost pojave blagog crvenila usled tretiranja određenog dela glave, koje nestaje u vrlo kratkom roku.


KO SU KANDIDATI ZA OVE TRETMANE?

Kandidati za bilo koji tretman lečenja opadanja kosu jesu oni pacijenti koji su nezadovoljni izgledom svoje kose i imaju problem sa njenim gubitkom. Pacijent dolazi na detaljan dijagnostički pregled na kome se utvrđuju uzroci opadanja kose i koji od tretmana bi bio najefikasniji i pospešio njen rast. I muškarci i žene su podjednako pogođeni ovim problemom, ali je različit način opadanja kose. Kod muškaraca je izražen nedostatak kose u regiji zalizaka ili temena, dok se kod žena manifestuje uglavnom kao istanjivanje, a zatim opadanje po celoj površini.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

1. KOLIKI GUBITAK KOSE JE NORMALAN I KADA JE POTREBNO DA POTRAŽIM POMOĆ?

Postoje tri faze rasta kose, a oko 80-90% kose se nalazi u aktivnoj fazi rasta, takozvanoj anagenoj fazi. Oko 10% naše kose nalazi se u katagenoj fazi ciklusa rasta, koja predstavlja opadanje kose koje je deo normalanog ciklusa rasta kose. Normalno opadanje kose znači gubljenje oko 50-100 vlasi dnevno i u tim slučajevima nema prostora za zabrinutost. Intenzivno opadanje kose koje traje duže od tri meseca zahteva pregled stručnog lica.

2. KADA SE PRP TERAPIJA NE PREPORUČUJE?

PRP terapija se ne preporučuje pacijentima koji se nalaze u kasnijoj fazi gubitka kose, jer je većina njihovih folikula odumrla, te terapija neće imati značajan efekat. Idealni kandidati su muškarci i žene u početnoj fazi problema, pacijanti sa tankom dlakom, kao i oni koji difuzno gube kosu.

3. DA LI MOGU DA KOMBINUJEM VIŠE VRSTA TERAPIJA?

Da, ali samo ukoliko lekar to proceni. Na primer, laserski tretman se veoma često kombinuje sa mezoterapijom ili korišćenjem losiona Minoksidil. Takođe, PRP terapija se može kombinovati sa transplatacijom kose.

4. DA LI POSTOJE POSEBNI TRETMANI UKOLIKO JE REČ O POSTPOROĐAJNOM GUBITKU KOSE?

Mnoge žene će se suočiti sa problemom opadanja kose nakon porođaja, i to uglavnom 3-4 meseca od završetka porođaja. Ukoliko žena doji, ne preporučuje se primena određenih tretmana, jer lekovi imaju štetno dejstvo na bebu. Zato je neophodno zakazati pregled kako bi lekar odredio najadekvatniju terapiju uzimajući sve relevantne faktore u obzir.

5. KOJI VITAMINI SU NAJVAŽNIJI ZA ZDRAVLJE KOSE?

Vitamini koji su neophodni svakoj zdravoj kosi su vitamini B, C, A, i D. Značajnu ulogu igra i cink.. Ukoliko niste sigurni da kroz hranu unosite dovoljnu količinu potrebnih vitamina, nedostatak možete nadomestiti suplementima. I u ovom slučaju, najbolje je da se konsultujete sa stručnim licem koje će vam dati adekvatne savete u skladu sa vašim individualnim potrebama i porblemima.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE