Skraćivanje čela

Ukoliko je čelo nesrazmerno u odnosu na ostale delove lica ono u velikoj meri doprinosi narušavanju idealnih proporcija i izgleda lica. Visoko čelo uglavnom predstavlja genetski visoko postavljenu liniju kose, posledicu intenzivnog opadanja kose, trakcione alopecije ili frontalne fibrozirajuce alopecije. Hirurško pomeranje prednje linije kose, odnosno skraćivanje čela idealno je rešenje kod pacijenata koji imaju visoko postavljeno čelo, a ne zele da obave transplantaciju ili ona iz nekog razloga nije moguca.

OSNOVNE INFORMACIJEPre same intervencije, na konsultaciji sa hirurgom, potrebno je utvrditi koje su želje pacijenta i koliko je koža glave rastegljiva. Postoji specifican test kog izvodi hirurg kako bi ispitao elasticnost koze i koliko centimetara se prednja linija kose moze spustiti. Skraćivanje čela se postiže pomeranjem prednje linije kose i odnosi se na hirurški postupak koji se obično izvodi pod opštom anestezijom i procedurom koja traje oko dva sata. Lokalni anestetik se koristi u regiji čela kako bi se smanjilo krvarenje i bol.

Kandidati za hiruršku intervenciju skraćivanja čela su i muškarci ukoliko je koža glave dovoljno elastična. Rez se pravi u prvobitnoj prednjoj liniji kose i citav skalp se odize cak do okcipitalne regije. Zatim se u sloju koze koji se naziva galea, prave tzv. Galeotomije kojima se dobija dodatna elasticnost koze. Koza se potom navlaci napfred kako bi se videlo koliko se viska koze cela moze odstraniti. To moze da varira od 1.5cm do 3.5cm. Visak koze se ukloni, a koza se fiksira u novoj poziciji.

NAKON INTERVENCIJE

Nekoliko sati nakon hirurške intervencije pacijent se pušta kući. Pacijent dolazi ponovo u ordinaciju posle 10 dana od zahvata kada se skidaju konci. Kontrola i postoperativni pregled se obavlja na dve do četiri nedelje nakon operacije. Savetuje se mirovanje u prvim danima nakon hirurške intervencije, kada je normalna pojava bola, blagog otoka i crvenila. Nakon svakog hirurškog zahvata koji uključuje rez treba biti pažljiv, potrebno je voditi računa o rani kako bi što pre zarasla i ostala čista. Pacijent će dobiti instrukcije od strane hirurga kako da proverava ranu i kako da prati da li ima znakova infekcije na mestu linije reza.


KOMPLIKACIJE

Kao i svaki druga hirurška procedura i skraćivanje čela nosi određeni rizik od komplikacija. Pored anestezioloških komplikacija, tu su i one direktno vezane za intervenciju.


Rizici zahvata skraćivanja čela uključuju:

-Bol i otok Krvarenje tokom i nakon hirurške procedure

-Oštećenje živaca gde je napravljena linija reza Infekcija na mestu područja reza

-Osećaj utrnolisti na mestu zahvata

-Pojava ožiljka nakon zarastanja

-Gubitak kose


Skraćivanje čela se može obaviti tokom cele godine, u bilo kom godišnjem dobu. Preporuka je da se tokom leta, kada su povećane temeprature, ne izlaže suncu dve nedelje nakon zahvata, da ne bi došlo do komplikacija.

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koji estetski zahvat su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom nekog dela svoga tela ili lica, naročito ukoliko im trenutni izgled narušava samopouzdanje i kvalitet života. Hirurška intervencija skraćivanja čela najčešće se primenjuje kod pacijenata koji žele da uravnoteže proporcije lica. Ukoliko imate porodičnu anamnezu ćelavosti, operacija smanjenja čela možda nije prikladna za vas jer ce se opadanje kose nastaviti. Svakako hirurg će vam u toku konsultacija pomoći da utvrdite koja procedura je najbolje rešenje

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

KOJA JE PREDNOST SKRAĆIVANJA ČELA U ODNOSU NA TRANSPLANTACIJU KOSE?

Skraćivanje čela hirurškim pomeranjem prednje linje kose se pokazalo kao odlično rešenje kod pacijenata koji nemaju dovoljno veliki broj transplantata- dlaka kako bi se popunila cela regija. Takođe skraćivanje čela pomeranjem kose je procedura koja omogućava skraćivanje do 4 cm, vremenski traje kraće, oporavak je jednostavan i brz, a rezultati su odmah vidljivi. Sa transplantacijom kose rezultati se cekaju oko godinu dana.

DA LI SA SKRAĆIVANJEM ČELA MOGU DA PODIGNEM OBRVE?

Treba napomenuti da iako operacija skraćivanja čela smanjuje visinu čela i može promeniti izgled i položaj obrva, to ne mora nužno pri svakoj intervenciji da se desi. Ukoliko je želja pacijenta da podigne obrve, može se obaviti posebna hirurška intervencija koja je za to namenjena- brow lift.

KAKO MOGU DA SAZNAM DA LI MI JE KOŽA GLAVE DOVOLJNO POKRETLJIVA?

Mobilnost kože glave je preduslov da se hirurška intervencija obavi. Pokretljivost kože se utvrđuje prilikom testiranja, tako što hirurg sa dve ruke pomera kožu glave napred-nazad nekoliko puta. Na ovaj način se procenjuje pokretljivost i hirurg okvirno može odrediti za koliko centimetara se čelo može skratiti. Ukoliko rastegljivost nije dovoljna, hirurg može preporučiti određene vežbe uz masažu, kojima se može postići veća mobilnost.

DA LI SE SKRAĆIVANJE ČELA MOŽE KOMBINOVATI SA DRUGIM ESTETSKIM KOREKCIJAMA?

Hirurška intervencija skraćivanja čela vrlo se često obavlja zajedno sa transplantacijom kose. Ukoliko se operacije obavljaju u istom danu, prvo se dlake uzimaju FUE tehnikom, pa se nakon toga obavlja operacija skraćivanja čela. Pacijent takodje može uraditi transplantaciju kose nekoliko meseci kasnije od intervencije skraćivanja čela.

DA LI OVA INTERVENCIJA OSTAVLJA OŽILJKE?

Rizik od vidljivog ožiljka je minimalan. Linija reza kod hirurškog skraćivanja čela odlično zarasta i ne mogu se primetiti tragovi intervencije. Iz tog razloga je ova tehnika popularna i omogućava poptuno pirodan i trajan rezultat. Ukoliko ostane vidljiv oziljak, on se moze korigovati mini transplantacijom kose.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE

Stručnost. Posvećenost.
Profesionalnost.