Povećanje grudi - Implanti

Povećanje grudi predstavlja jednu od najpopularnijih i najtraženijih estetskih intervencija. Dojke za ženu predstavljaju simbol ženstvenosti i seksualnosti i nije čudno zašto je ova intervencija toliko popularna, kako kod nas tako i u svetu.

OSNOVNE INFORMACIJE

Povećanje grudi (povećanje grudi, stavljanje implantata, stavljanje silikona ili stručno- augmentaciona mamoplastika) je hirurška procedura koja se sprovodi u opštoj anesteziji.

Intervencija traje između sat i po i dva, nakon koje pacijentkinja ostaje jednu noć u bolnici radi opservacije

Za povećanje grudi koriste se silikonski implanti ili masno tkivo. U našoj ordinaciji koristimo najsavremenije implante koji su najsigurniji za telo i zdravlje naših pacijentkinja.

Veličina i oblik implanta se određuje u skladu sa željama same pacijentkinje, a prema preporuci lekara.

Rez za pristup ubacivanju implanta se moze naći na tri mesta:         

• Ispod dojke, u tzv. inframamarnoj brazdi
• Oko bradavice
• U pazuhu

Najbolji pristup i poziciju reza određuje lekar u skladu sa izgledom dojki, pozicijom implanta i željenim rezultatom.

Implant se može postaviti u jedan od tri sloja:

• Iznad grudnog mišića
• Ispod grudnog mišića
• Delimično ispod grudnog mišica (dual plane pristup)

NAKON INTERVENCIJE

Po buđenju iz anestezije, dojke su imobilizovane (fiksirane) flasterima i nosi se specijalan brushalter mesec dana (postoji specijalno namenjen brushalter za oporavak od ove intervencije, nikako se ne nose oni sa žicom, ili tzv. push-upovi). Savetuje se mirovanje i usporavanje životnog tempa kako bi se telo što pre oporavilo. Konci koji zaostaju se skidaju nakon dve nedelje od operacije, dok u medjuvremenu pacijentkinja dolazi na previjanja. Ruke ne bi trebalo podizati iznad nivoa ramena 4 nedelje. Dojke se masiraju prema preporuci hirurga do 6 nedelja nakon intervencije. Sportska aktivnost koja uključuje ruke se ne savetuje 4 nedelje.


KOMPLIKACIJE

Kao i sa svakom hirurškom intervencijom, uvećanje grudi nosi rizik od komplikacija. Pored anestezioloških komplikacija, tu su i one direktno vezane za operaciju.

Rane komplikacije: Bol, hematom (kolekcija krvi), serom (akumulacija tečnosti),otok, krvarenje, gubitak osećaja u dojci ili bradavici.

Kasne komplikacije: Produženi bol, loše ožiljavanje, curenje implanta, kapsularna kontraktura, wrinkling (deformitet kože preko implanta), loša pozicija implanta, asimetrija, loš estetski rezultat, anaplastični limfom.

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koju estetsku hirurgiju su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom nekog dela svoga lica ili tela. Žene koje su nezadovoljne veličinom, oblikom ili punoćom svojih grudi definitivno predstavljaju najbolje kandidate. Kada suviše male grudi nisu u proporciji sa ostatkom tela, njihovo povećanje dovodi do značajnog poboljšanja kompletnog oblika tela. Takođe, ukoliko postoji asimetrija dojki ili tzv. tubularne grudi, i to se moze korigovati ovom intervencijom.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

1. KOJA JE NAJPOPULARNIJA VELIČINA IMPLANTATA KOJA SE KORISTI?

Prema svetskom istraživanju, najčešće se koriste implanti veličine 350-400cc. Svakako se veličina određuje individulno, shodno dimenzijama postojećih grudi i željama pacijentkinje.

2. DA LI SE SILIKONSKI IMPLANTI MOGU OSETITI POD DODIROM?

Ukoliko je implant stavljen iznad mišica, a postavljen je tzv. u tesan džep tkiva, on se najčešće može lako osetiti. U slučaju da se nalazi ispod mišica, obično se ne može osetiti. Ukoliko je koža tanka preko implanta, on će se takođe osetiti pod dodirom.

3. DA LI ĆU MOĆI DA DOJIM NAKON UVEĆANJA GRUDI?

Teorijski, sama operacija ne ostećuje mlečnu žlezdu, jer se implant postavlja ispod žlezde u svim slučajevima. U slučaju pristupa kroz bradavicu može doći do oštećenja mlečne žlezde. Ipak, jedan broj žena ne može da doji posle ove intervencije, što je više izuzetak nego pravilo.

4. ŠTA AKO DOĐE DO OŠTEĆENJA IMPLANTA?

Implant se može oštetiti u toku intervencije ili kasnije jačom traumom na dojke. U slučaju njegovog oštećenja, dolazi do reakcije tkiva i implant se mora hitno zameniti. Neki implanti gube na svom kvalitetu posle par decenija, pa se savetuje da se oni zamene.

5. KOLIKO DUGO TREBA DA SE “SILIKONI” OSEĆAJU KAO NORMALAN DEO TELA?

Obično prođe oko 6-12 meseci da implanti postanu deo vašeg tela. Oni se za to vreme modeluju i postavljaju u svoj konačan položaj, a vi se navikavate na novi izgled tela.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Aleksandar Urošević

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE

Stručnost. Posvećenost.
Profesionalnost.