Transplantacija kose

Transplantacija kose predstavlja najčešću operaciju na licu koju muškarci obavljaju. Ona se može obaviti i kod žena, nakon detaljnog utvrđivanja uzroka opadanja kose. Najpoznatija tehnika transplantacije kose naziva se FUE (Follicular Unit Excision) koja opisuje zapravo kako se dlaka uzima sa davajuće regije.

OSNOVNE INFORMACIJE

Transplantacija kose (presađivanje kose, graftovanje) predstavlja proceduru kod koje se dlaka prebacuje/presađuje sa jedne zone koju nazivamo davajuća regija u zonu gde kosa nedostaje (primajuća regija) sto su najčešće zalisci, teme, zona razdeljka, a mogu biti i obrve, brada ili drugi delovi tela.

Davajuća regija je obično zadnji deo glave (potiljačna, okcipitalna regija) gde kosa genetski nije predisponirana da opada, a u nedostatku kose za ove zone, može se koristiti i dlaka sa brade, grudi, stomaka, leđa (body hair transplant- BHT)

Dlaka se sa davajuće regije uzima jednim specijalinim, mikrohirurškim aparatom kružnog oblika koji je prečnika 0.8-0.9, tako što se prvo oslobađa od okolne kože, a zatim izvlači sa korenom. Nakon uzimanja transplantata, zaostale rupice se spontano zatvaraju i nema vidljivog ožiljka od intervencije.

Kako bi se dlaka uzela sa te zone, ona se mora podšišati na 2mm dužine. Moze se uraditi i intervencija bez šišanja, ali je ona obično značajnije skuplja i duže traje jer je hirurški zahtevnija. Primajuća regija se nikad ne šiša već postojeće dlačice u toj zoni vode kao vodič za postavljanje nove kose.

U primajućoj regiji se prave mikro-rezovi u koje se implantira (ubacuje) dlaka u odgovarajućoj gustini, smeru, orijentaciji i dubini kako bi se verodostojno reprodukovao prirodan izgled kose.

Intervencija se obično sprovodi u lokalnoj anesteziji i traje više sati zavisno od broja transplantata koji se implantiraju.

Najčešća indikacija za transplantaciju kose je androgenetska alopecija, telogeni efluvijum, ukoliko je stabilan i korekcija ožiljaka na vlasištu. Transplantacija kose se ne može obavljati kod alopecije areate koja je aktivna, kao ni kod frontalne fibrozirajuće alopecije ili ozžiljne alopecije, ukoliko su prisutni aktivni elementi bolesti.

NAKON INTERVENCIJE


Po završetku intervencije, pacijent ima jednu gazu samo na davajućoj regiji koja se sutradan skida, kada se u ordinaciji pere kosa po prvi put. Prvu noć se pažljivo spava na ledjima sa uzdignutim uzglavljem kako se ne bi dodirivali transplantati. Ne očekuje se da pacijent ima bolove nakon intervencije, koji ako se jave, po pravilu budu blaži. U narednih desetak dana kosa se pere na specifičan način, sa posebnim šamponom, a primenjuju se i posebni sprejevi za stimulaciju rasta transplantata. Oni rastu tri nedelje nakon transplantacije kose, a potom opadaju što je normalan fiziološki proces nakon ove intervencije. Presađena kosa miruje naredna dva do tri meseca, a potom kreće novi, konačan rast dlake. Konačan rezultat se očekuje 12-15 meseci nakon transplantacije kose.


KOMPLIKACIJE

Kao i sa svakom hirurškom intervencijom, transplantacija kose nosi rizik od komplikacija. Pored anestezioloških komplikacija, tu su i one direktno vezane za operaciju.

Rane komplikacije: bol, svrab, crvenilo, otok, krvarenje, gubitak osećaja na davajućoj ili primajućoj regiji.

Kasne komplikacije: produženi bol, lose ožiljavanje, slab rast transplantata, “shock loss”, dodatno opadanje kose, asimetrija, nedovoljna gustina.KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?


Kandidati za bilo koju estetsku hirurgiju su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom svoje kose. Pre odluke o transplantaciji kose, potrebno je napraviti detaljan dijagnostički pregled kako bi se utvrdio uzrok opadanja kose, kao i da li lečenjem moze da se stimuliše rast kose u zadovoljavajućoj meri. Najbolji kandidati za transplantaciju kose su muškarci posle 40-te godine, sa stabilnim izgledom kose i minimalnom genetskom predispozicijom za dalje opadanje.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

1. DA LI SE TRANSPLANTACIJA KOSE MOŽE OBAVITI KOD ŽENA?

Žene mogu biti kandidati za transplantaciju kose kada se utvrdi tačan uzrok opadanja kose. Najbolji kandidati su žene sa urođenim ili stečenim zaliscima, visokim čelom ili one sa stabilnim opadanjem kose. Žene se često odlučuju za transplantaciju obrva.

2. DA LI SE TRANSPLANTACIJA KOSE MOZE OBAVITI LETI?

Transplantacija kose se može obaviti u svakom godišnjem dobu. Ukoliko se obavllja leti, jedino ograničenje je da se transplantirana kose ne izlaže jakom suncu dve nedelje nakon transplantacije kose i da se pacijent ne kupa u slanoj vodi neposredno posle intervencije.

3. DA LI JE TRANSPLANTACIJA KOSE TRAJNA PROCEDURA?

Transplantacija kose daje trajan rezultat zato što se transplantira dlaka sa zone koja nije predisponirana za opadanje (potiljačni deo glave). Transplantirana dlaka sa ove zone zadržava svoja svojstva i nikada ne opada, ma gde bila transplantirana.

4. DA LI TRANSPLANTACIJA KOSE IZGLEDA VEŠTAČKI?

Transplantacija kose daje potpuno prirodan rezultat jer se transplantira upravo kosa, a ne neki veštački materijal. Kod vrhunskih rezultata se ne vidi razlika izmedju transplantirane i okolne kose. Transplantirana kosa raste kao i okolna, može da se šiša, farba i tretira na identičan način kao da nije transplantirana.

5. ŠTA AKO NEMAM DLAKA NA DAVAJUĆOJ REGIJI?

Ukoliko ne postoji dovoljno dlaka na davajućoj (potiljačnoj) regiji, može se koristiti dlaka sa brade ili sa tela. Kako su dlake sa ovih drugih regija drugačije strukture i kvaliteta, a često i ne rastu u istoj dužini kao kosa, obično se ne stavljaju u prednju liniju kose, već se koriste za progušćivanje zona pozadi (teme ili zona iza prednje linije kose).

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE

Stručnost. Posvećenost.
Profesionalnost.