Vrat

Vrat je često, uz šake prvi deo tela koji pokazuje znake starenja. Zatezanje kože vrata dramatično poboljšava izgled ove regije, popravlja tonus kože i vraća glatku, mladalačku konturu.

OSNOVNE INFORMACIJE

Zatezanje vrata (lifting vrata, necklift) je hirurška procedura koja se obavlja u opštoj anesteziji. Njen cilj je da se zategnu svi slojevi kože kao i potkožne strukture čime se postiže poboljšanje kvaliteta kože u ovoj regiji, i vitkiji, glatkiji profil. Lifting vrata obično traje nekoliko sati, tokom kojih se često pored zatezanja kože i tkiva, uklanja višak kože i masnog tkiva. Hirurg pažljivo pravi male rezove oko ušiju i iza njih, kako bi se umanjila njihova vidljivost. Najpre se vrši liposukcija kako bi se uklonio višak masnih naslaga iz vrata i i ispod brade, a potom se koža vrata podiže i odvaja od struktura sa kojima je povezana. Kako bi se povratila mladalačka, glatka i lepo definisana kontura vrata, mišići vrata se približavaju i zašivaju zajedno, višak kože se uklanja, a koža se preoblikuje. Ova intervencija može poboljšati i izgled lica i tako što ističe i definiše prelaz između vilice i vrata.

NAKON INTERVENCIJE

Zatezanje vrata ponekad zahteva ostanak u bolnici. Zavoji se uklanjaju prvog dana nakon operacije, a šavovi nakon nedelju dana. U postoperativnom periodu daje se antibiotska terapija kako bi se prevenirala infekcija, a pored toga se od pacijenta zahteva mirovanje i sprovođenje posebnog higijensko-dijetetskog režima. Otok i modrice su očekivani nakon liftinga vrata, a možete imati i osećaj zatezanja u ovoj regiji. Oporavak od ove estetske operacije traje nekoliko nedelja, najčešće od dve do četiri nedelje. Može biti potrebno da nosite specijalan kompresivni zavoj koji vrši pritisak na vrat i smanjuje oticanje. Pored toga, kako bi se postigao bolji efekat, hirurg će vam pokazati kakve masaže možete obavljati. Izbegavajte savijanje, naprezanje izlaganje kože suncu, kao i odeću koju morate da svlačite preko glave i budete pažljivi prema delu gde se nalaze rezovi.


KOMPLIKACIJE

Kao i svaka druga hirurška intervencija, zatezanje vrata nosi određeni rizik od komplikacija. Pored anestezioloških komplikacija, tu su i one direktno vezane za operaciju.

Rizici uključuju: hematom, krvarenje,  produženi otok,  stvaranje ožiljnog tkiva,  infekciju, promene u osetljivosti kože, trombozu, privremeni ili trajni gubitak kose duž linije reza, oštećenje nerava.  Takođe, postoji mogućnost da će vam biti potrebna još jedna operacija ukoliko niste zadovoljni finalnim rezultatima.

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koju estetsku hirurgiju su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom nekog dela svoga tela ili lica, naročito ukoliko im trenutni izgled narušava samopouzdanje i kvalitet života. Ukoliko imate opuštenu kožu na vratu ili paralelne bore koje nalikuju ogrlici, kandidat ste za zatezanje kože vrata, posebno ukoliko su iscrpljene sve druge nehirurške procedure poput hemijskog pilinga, PRP terapije, mezoterapije i laserskih tretmana.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

KAKO MOGU PREVENIRATI ODLAZAK NA OVU OPERACIJU?

Održavajte kožu vrata hidriranom uz pomoć krema koje su bogate nutrijentima, hranite se zdravo, izbegavajte alkohol i cigarete. Koristite zaštitnu kremu ili maramu kada se izlažete sunčevim zracima, i vodite računa da vaše držanje ne napreže mišiće vrata i savija kožu.

DA LI SU REZULTATI TRAJNI?

Zatezanje vrata da je odlične rezultate, ali ne može da zaustavi prirodan proces starenja. Iz tog razloga se navodi da ova hirurška procedura daje dugotrajne rezultate koji nisu u potpunosti trajni. U zavisnosti od vaših godina i stanja kože, možete očekivati da rezultati traju oko deset godina.

KADA SE MOGU VIDETI REZULTATI?

Prvi rezultati se obično mogu uočiti odmah nakon operacije. Međutim, imajte u vidu da može biti potrebno da prođe nekoliko nedelja, pa i nekoliko meseci da otok u potpunosti prođe. Krajnji efekat se postiže oko šest meseci nakon liftinga vrata.

DA LI OVA INTERVENCIJA OSTAVLJA OŽILJKE?

Rezovi su neophodan deo zatezanja vrata, ali iskusan hirurg preduzima određene korake kako bi umanjio rizik od vidljivih ožiljaka. Hirurški rez se najčešće pravi u prirodnim preklopima kože (iza uha) i u kosi, u ravni sa zulufima, nastavlja se i spušta do zadnjeg dela glave, blizu donje linije kose. Pored toga, rezovi su obično mali, što osigurava da se njihov izgled maksimalno ublaži nakon operacije. Kako biste ubrzali oporavak i redukovali ožiljke, možete u dogovoru sa hirurgom koristiti neki od specijalnih preparata za tretiranje ožiljaka.U svakom slučaju, ožiljci blede tokom vremena i postaju neprimetni.

DA LI SE ZATEZANJE VRATA MOŽE KOMBINOVATI SA DRUGIM ESTETSKIM KOREKCIJAMA?

Zatezanje vrata može da se sprovede samostalno, ili u sklopu liftinga lica. Mnogi pacijenti se odlučuju da obave ove operacije u isto vreme. Takođe, zatezanje vrata se može kombinovati sa podizanjem obrva (brow-lift procedurom), zatezanjem kapaka, ili presađivanjem masti kako bi se postigle punije usne i jagodice, i umanjile bore. Hirurg će vam u toku konsultacije pomoći da utvrdite koja procedura je najbolji izbor za vas.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE