Transplantacija obrva

Obrve su važan estetski deo lica koji naglašava njegove crte i daje mu karakter, ali ucestvuju i u pokazivanju emocija. Nedostatak dlačica u ovoj regiji može da naruši i potpuno izmeni izraz lica. Transplantacija obrva je brzo postala veoma popularna estetska intervencija jer omogućava da se na prirodan način nadoknadi manjak dlačica u regiji obrva vraćajući licu skladan izgled.

OSNOVNE INFORMACIJE

Transplantacija obrva je hirurška procedura koja se sprovodi u lokalnoj anesteziji, a kojom se uspešno i trajno koriguje nedostatak ili proređenje obrva. Ono što ovu metodu čini dodatno atraktivnom je činjenica da obično traje oko tri sata, a pruža trajne rezultate.Nije potrebno zadržavanje u bolnici nakon završene transplantacije, te se opooravak nastavlja kod kuće.Željeni oblik obrva se planira pre intervencije u dogovoru sa lekarom, a sama procedura je slična klasičnoj transplantaciji kose.

Kao davajuća regija se bira ona koja se lako može pokriti okolnom kosom, kako ne bi bilo upadljivo da je kraća dok se ne vrati na svoju standardnu dužinu.

Stoga se dlačice za transplantaciju obično uzimaju sa zadnjeg dela glave, pri čemu se površina od oko 4x4 cm šiša na kratko, a potom se delikatnom tehnikom uzimaju transplantati (graft, dlaka).

Takođe, kosa sa potiljačne regije nije predisponirana da opada, što omogućava postizanje trajnog rezultata.

Dlake sa ove regije se najpre pažljivo ekstrahuju mikrohirurškim kružnim nožem, a potom se ekstrahovane dlake implantiraju u mikro rezove napravljene u regiji obrva.

Transplantacija obrva je fina i precizna procedura koja daje prirodan izgled za razliku od trajne šminke, iscrtavanja obrva i tetoviranja. Umesto bojom, kod transplatacije obrva se njihov nedostatak koriguje sopstvenom dlakom.

Ova procedura je do te mere dovedena do savršenstva da se transplantirana dlaka ne razlikuje od okolnih dlačica. Iz pomenutih razloga, transplantacija obrva je najbolji i najefikasniji način da se postignu trajne, trodimenzionalne obrve.

NAKON INTERVENCIJEOporavak od ove procedure je relativno kratak i gotovo bezbolan Blage površinske modrice su moguće, kao i kraste na koži u regiji obrva. Kako je u pitanju neinvazivna procedura koja se obično radi u lokalnoj anesteziji, moći ćete sami da se odvezete kući i da se vratite svojim redovnim aktivnostima već nakon jednog ili dva dana. Otok i bol obično prolaze posle četiri do osam dana. Ne primenjujte nikakve hemijske supstance na donorsku regiju dok je rana još sveža. Već sutradan možete oprati donorsku regiju. Takođe, savetuje se da ne dodirujete regiju obrva najmanje dvadeset četiri časa nakon transplantacije, niti da je kvasite. Potrebno je i da ograničite upotrebu šminke nekoliko dana. Fizička aktivnost i bavljenje sportom mogu da dovedu do znojenja i do ispadanja transplantata, te nisu preporučljivi u periodu od sedam dana nakon transplantacije. Izbegavajte izlaganje direktnim sunčevim zracima i odlaske u solarijum dok crvenilo u potpunosti ne prođe, što obično traje oko mesec dana. Kada obrve porastu, neophodno je da se one redovno šišaju jer će rasti jednakom brzinom kao i kosa.


KOMPLIKACIJE

Transplantacija obrva je minimalno invazivna hirurška procedura, te su postoperativne komplikacije vrlo retke. One uključuju krvarenje, infekcije, stvaranje ožiljaka, modrice, komplikacije koje su posledica anestezije, i oštećenje nerava. Svrab, crvenilo, bol ili otok se često javljaju, i obično prolaze u roku od nedelju dana. Postoji mogućnost da se folikuli novih dlaka ne prime, te je u tom slučaju potrebno ponoviti proceduru u budućnosti. Izbegavajte češanje regije obrva kako ne bi došlo do pomeranja transplantata.

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koju estetsku hirurgiju su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom nekog dela svoga tela ili lica. Jedan od glavnih uzroka nedostatka obrva jeste dugogodišnje prekomerno čupkanje koje može da dovede do potpunog gubitka dlake, ili gubitka gustine i debljine dlake. Trend tankih obrva iz prethodnih decenija je kod mnogih devojaka i žena rezultovao proređenim, tankim obrvama, koje ponekad imaju nepravilan oblik. Genetska predispozicija, dugogodišnji pirsing i hirurška procedura podizanja obrva (brow lift) su još neki od uzroka tankih i retkih obrva, ili mestimičnog nedostatka dlačica.

Dakle, postoje dve grupe pacijenata koji su zainteresovani za transplantaciju obrva:

- Oni koji su imali gubitak dlačica kao posledicu preteranog čupkanja ili trauma (npr. ožiljak ili podizanje obrva)

- Osobe koje prirodno imaju tanke obrve, ili su one posledica nekog medicinskog stanja kao što je hipotireoza, alopecija areata ili frontalna fibrozirajuca alopecija Pre odluke o transplantaciji obrva, veoma je vazno otkriti uzrok njihovog proredjenja ili gubitka.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

DA LI SU REZULTATI TRANSPLANTACIJE OBRVA TRAJNI?

Da! Ova estetska procedura pruža trajne rezultate. Najčešće nema potrebe da se ponavlja nakon što su obrve jednom transplantirane. Za davajuću regiju se odabira potiljačna regija – zadnji deo glave, jer je kosa sa ove regije trajna i nije predisponirana da opada, te se postiže trajan rezultat. Kako kosa raste brže nego prirodne obrve, transplantirane dlačice zahtevaju redovno skraćivanje. U početku je potrebno održavanje na dve nedelje, međutim, njihov rast se vremenom usporava, pa se proređuje i potreba za skraćivanjem.

DA LI TRANSPLANTACIJA OBRVA DAJE PRIRODAN IZGLED?

Obrve koje su transplantirane izgledaju identično kao prave, prirodne obrve, te nije moguće uočiti nikakvu razliku jer se nedostatak dlačica u ovoj regiji koriguje vlastitom dlakom pacijenta. Boja, raspored i smer dlačica su jednaki kao kod netransplantiranih obrva, obezbeđujući potpuno prirodan rezultat. Ponekad je, kao i kod prirodnih obrva, potrebno da se poneka dlačica iščupa kako bi se obrve oblikovale prema Vašim željama.

DA LI TRANSPLATACIJA OBRVA MOŽE DA SE RADI I KOD OSOBA MUŠKOG POLA?

Ova intervencija je veoma popularna i sprovodi se i kod osoba muškog pola na potpuno isti način kao kod žena. Obrve ponekad postaju tanje, i gube formu i gustinu kao normalan proces starenja, slično kao i kosa.Transplantacija obrva je odličan izbor za muškarce koji žele da koriguju bilo kakav nedostatak ili poboljšaju izgled svojih obrva. Na ovaj način se efikasno mogu korigovati ožiljci u regiji obrva ili gubitak spoljašnje trećine obrva koji se često sreće kod oboljenja štitne žlezde.Ono što je naročito zgodno jeste da se ova procedura može kombinovati sa transplantacijom kose, transplantacijom brade, i drugim estetskim operacijama.

KADA SU VIDLJIVI PRVI REZULTATI?

Nove dlačice obično počinju da rastu nakon tri do četiri meseca posle transplantacije, a pun rezultat je obično vidljiv šest do dvanaest meseci nakon procedure. Poželjno je da se oko šestog meseca konsultujete sa hirurgom i utvrdite da li je potrebno ponoviti transplantaciju kako bi se postigao željeni izgled.

DA LI POSTOJE NEKA STANJA ZBOG KOJIH OVA PROCEDURA NIJE PREPORUČLJIVA?

Da, postoje neka medicinska stanja koja se smatraju kontraindikacijom za transplantaciju obrva. Pre ove procedure, potrebno je tretirati: sistemske i lokalne bolesti koje dovode do opadanja kose ili obrva opsesivno-kompulsivno čupanje obrva (trihotilomanija) kako ne bi došlo do čupanja transplantiranih obrva alopeciju areatu ili frontalnu fibrozirajucu alopeciju

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE