Brahioplastika

Opuštena koža i višak masnog tkiva u predelu nadlaktice narušava skladan izgled tela i može predstavljati estetski problem koji narušava samopouzdanje. Brahioplastika pruža sjajne rezultate u korekciji konture gornjeg dela ruku, kada vezbanje I druge neinvazivne procedure nemaju rezultata. Naročito je korisna kod velikog gubitka težine, kada zaostaje opuštena koža na ovoj regiji tela.

OSNOVNE INFORMACIJE

Brahioplastika (zatezanje nadlaktica, korekcija nadlaktica, lift ruke) je hirurška procedura kojom se sa unutrašnjeg dela nadlaktice uklanja višak kože i masnog tkiva.

Intervencija se obavlja u opštoj anesteziji i traje oko dva sata (u zavisnosti od količine viška kože i masnih naslaga koji su uklanjaju), a pacijent istog dana odlazi kući gde nastavlja oporavak. Nadlaktice je moguće korigovati rezom koji je lociran u unutrašnjem delu ruke ili na zadnjem delu ruke.

Prednost ovakvih operativnih rezova je što ostaju skriveni, a nakon nekoliko meseci obično postaju gotovo nevidljivi, uz pravilnu I posvecenu negu. Takodje, ukoliko je visak koze minimalan, rez moze biti u pazušnoj jami.

Dužina i oblik reza zavise od količine kože koju je neophodno ukloniti. Ušivanje se vrši vrlo precizno, tankim koncima, kako bi ožiljci bili što manje primetni.

NAKON INTERVENCIJE

Nakon što je operacija završena, rezovi se prekrivaju zavojima, dok se ruke nežno obmotavaju elastičnim zavojima kako bi se minimiziralo oticanje, a koza postavila na svoju novu poziciju. Zavoji se nose 4 do 6 nedelja. Ponekad je potrebno postaviti I drenove radi bržeg oporavka. Privremeni otoci, podlivi i osećaj utrnulosti su česta pojava u prve dve nedelje nakon zatezanja nadlaktica. Najčešće se povlače u roku od četrnaest dana. Blaga nelagodnost je uobičajena, i sanira se lekovima protiv bolova I otoka. Pored toga, postoperativno se prepisuje i antibiotska terapija kako bi se prevenirala potencijalna infekcija. Konci se skidaju nakon dve nedelje. Kancelarijski poslovi se mogu obavljati već nakon prve nedelje, dok se redovnim društvenim aktivnostima možete vratiti nakon deset dana. Izbegavajte podizanje ruku iznad nivoa ramena prve tri do četiri nedelje nakon operacije, a tada se moze poceti sa umerenom fizičkom I sportskom aktivnošću.

KOMPLIKACIJE

Kada je reč o zatezanju nadlaktica, ono se smatra sigurnom procedurom bez većih rizika. Ipak, kao i kod svakog drugog hirurškog zahvata, postoje određene potencijalne komplikacije. Pored neželjenih reakcija na anesteziju, postoje i komplikacije koje su direktno vezane za brahioplastiku.

Rizici uključuju:

-Krvarenje

-Otok

-Podliv

-Infekcija

-Loše zarastanje ožiljaka

-Promene u osetljivosti kože

-Oštećenje nerava, mišića ili krvnih sudova

-Nekrozu masnog tkiva

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koju estetsku hirurgiju su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom nekog dela svoga tela ili lica. Osobe koje uprkos pravilnoj ishrani i redovnom vežbanju i dalje imaju opuštenu kožu koja ne poprima željeni izgled su odlični kandidati. Problem opuštene kože ruku koja je izgubila tonus se često sreće kod osoba iznad četrdeset godina jer se sa starenjem smanjuje elastičnost kože, kao i kod osoba koje su značajno smanjile težinu, naročito ako je mršavljenje bilo naglo. Dakle, brahioplastika se preporučuje ukoliko imate nadlaktice sa opuštenom kožom i viškom masnih naslaga, a vežbanje i lipoliza ne mogu rešiti ove probleme. Ukoliko ovaj problem nije previše izražen, preporučuje se liposukcija nadlaktica kao najmanje invazivan zahvat za uklanjanje viška masnih naslaga sa gornjeg dela ruku.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

KOJE EFEKTE MOGU DA OČEKUJEM NAKON OVE OPERACIJE?

Uklanjanjem opuštene, viseće kože i viška masnih naslaga, ruke dobijaju zategnutiji izgled, čvršći tonus, i skladniju konturu. Efekti su vidljivi odmah nakon operacije, međutim rezultati vremenom postaju bolji kako se otoci i hematomi povlače. Imajte u vidu da brahioplastika nije namenjena rešavanju problema gojaznosti. Ukoliko imate višak kilograma, poželjno je da redukujete telesnu masu i da sve operacije oblikovanja tela odložite dok ne postignete željenu i stabilnu kilažu.

KOLIKO TRAJU REZULTATI BRAHIOPLASTIKE?

Rezultati brahioplastike su obično dugotrajni. Međutim, koža sa starenjem prirodno gubi elastičnost i čvrstinu, tako da je opuštanje u izvesnom obimu moguće, u zavisnosti od Vaših godina. Potrebno je naglasiti da su efekti zahvata direktno povezani sa stilom života pacijenta, što znači da značajne fluktuacije težine, loše navike i nedostatak adekvatne nege kože utiču na rezultate postignute operacijom. Održavanje stabilne, optimalne kilaže može da pomogne u održavanju rezultata dugotrajnim.

U KOJIM SLUČAJEVIMA ZATEZANJE NADLAKTICA NE SME DA SE RADI?

Kontraindikacijama za izvođenje brahioplastike smatraju se: Trudnoća i period dojenja Dijabetes Bolesti srca i krvnih sudova Poremećaj zgrušavanja krvi Kožna oboljenja Zarazne bolesti Hronične bolesti u akutnoj fazi Onkološke bolesti Takođe, ova intervencija se ne preporučuje pušačima, osobama koje su ekstremno gojazne, kao ni osobama koje su sklone čestim fluktuacijama u težini.

DA LI BRAHIOPLASTIKA OSTAVLJA TRAJNE OŽILJKE?

Veličina ožiljka zavisi količine viška kože koji je potrebno ukloniti. Međutim, bez obzira na veličinu, ožiljak će biti tanak i sakriven u unutrašnjem ili zadnjem delu ruke. Potrebno je oko godinu dana da ožiljci u potpunosti zacele.Kako biste pospešili zarastanje ožiljaka i njihovo minimiziranje izbegavajte izlaganje kože suncu, koristite zaštitinu kremu ako ste izloženi sunčevim zracima i u dogovoru sa hirurgom upotrebljavajte neki od specijalnih preparata za redukciju ožiljaka.

KAKO DA SE PRIPREMIM ZA OPERACIJU?

Pre nego što pristupite ovoj intervenciji, preporučuje se da vodite zdrav život uz adekvatnu ishranu i fizičku aktivnost, da izbegavate pušenje, alkohol, i u dogovoru sa lekarom obavite potrebne preglede i laboratorijske analize. Takođe, može biti potrebno da prilagodite terapiju koju uzimate ili da privremeno prestanete sa uzimanjem određenih medikamenata. Aspirin i anti-inflamatorni lekovi se izbegavaju jer mogu da utiču na pojačano krvarenje.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Aleksandar Urošević

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE