Facelift

Facelift je sigurno intervencija koja se smatra sinonimom za estetsku hirurgiju i često je tema nagađanja da li je neka poznata ličnost uradila baš ovu intervenciju. To je intervencija koja “briše godine” i daje veliku transformaciju licu.

OSNOVNE INFORMACIJE

Facelift (fejslifting, zatezanje opuštene kože lica, ritidoplastika) je hirurška procedura koja se sprovodi u opštoj anesteziji.

Intervencija traje između tri i četiri sata, nekad i duže ukoliko se kombinuje sa drugim procedurama kao sto su zatezanje opuštene kože kapaka, fat grafting, zatezanje kože vrata ili rejuvenacija kože lica, nakon koje pacijent ostaje jednu noć u bolnici radi opservacije.

Intervencija podrazumeva ne samo zatezanje kože lica, već u zatezanje potkožnih struktura kako bi rezultat bio trajniji.

Rez je uvek skriven i nalazi se u prednjoj liniji kose, zatim prati  liniju uha i potom se nastavlja iza uha.

Postoji nekoliko hirurških varijacija ove procedure u zavisnosti od njene ekstenzivnosti, pa tako postoji;

• Mini facelift- minimalno zatezanje kože lica, uz minimalan rez
• Srednji facelift
• Maxi facelift (deep plane) – podrazumeva da se zategnu svi slojevi kože, uključujući i mišiće, odstrani višak kože sa lica i vrata.

Facelift se kombinuje sa sledećim intervencijama:

• Blefaroplastika (zatezanje kože na kapcima)
• Browlift- podizanje obrva
• Fat grafting (ubrizgavanje masnog tkiva u lice)
• Neck lift- zatezanje kože vrata

Faceliftingom se moze korigovati:

• Višak kože koji visi naročito ispod vilice
• Duboke bore na licu (nazolabijalne bore)
• Bore na vratu
• Gubitak volumena na jagodicama
• Duboke bore smejalice oko usana
• Marionetske bore (linije od donje usne nadole)
• Druge bore na licu i znaci starenja

NAKON INTERVENCIJE

Po buđenju iz anestezije, lice je uvijeno u zaštitne zavoje koji su podržani jednom zaštitnom mrežicom. Pacijent obično ostaje u bolnici jednu noć radi opservacije. Konci koji zaostaju se skidaju nakon dve nedelje od operacije, dok u međuvremenu pacijent dolazi na previjanja. Kosa se može oprati 5- 7 dana nakon operacije, nakon čega je moguće i umivanje. Nega ožiljka počinje nakon skidanja konaca.

KOMPLIKACIJE

Kao i sa svakom hirurškom intervencijom, facelifting nosi rizik od komplikacija. Pored anestezioloških komplikacija, tu su i one direktno vezane za operaciju.

Rane komplikacije: bol, hematom (kolekcija krvi), serom (akumulacija tečnosti),otok, krvarenje, gubitak osećaja na koži lica, infekcija.

Kasne komplikacije: Produženi bol, loše ožiljavanje (loš izgled ili pozicija ožiljka), paraliza ličnog nerva, asimetrija lica.

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koju estetsku hirurgiju su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom nekog dela svoga lica ili tela. Pacijenti koji žele da uklone znake starenja i “vrate sat unazad” nekoliko godina predstavljaju najbolje kandidate za ovu proceduru. Estetski hirurg će najbolje proceniti koja kombinacija procedura je najbolja da se sprovede u vašem slučaju.

5 NAJČEŠĆIH PITANJA

1. KOJE SU GODINE KADA SE FACELIFT PREPORUČUJE?

Facelift se radi kod pacijenata koji su najčešće stariji od 40 godina. Pravila nema, tako da se minifacelift moze primeniti i kod mlađih pacijenata. Umnogome odluka kada je najbolje uraditi facelift zavisi od kvaliteta vaše kože, njene opuštenosti i vaših očekivanja od intervencije.

2. KOLIKO TRAJU REZULTATI FACELIFTINGA?

Obično se kaže da traju oko desetak godina. Sila gravitacije i prirodan tok starenja čine da koža nastavi da pada te je neminovno da će se ona opustiti. Rezultati facelifinga nisu trajni.

3. ŠTA JE MINIFACELIFT?

Minifacelift je hirurška procedura koja se može obaviti u lokalnoj anesteziji. Podrazumeva mini rez koji obično ide ispred prednje linije uha i minimalno zatezanje kože od 1-2 cm. Ova procedura se obično preporučuje mlađim pacijentima.

4. NAKON KOLIKO VREMENA SE IZGLEDA NORMALNO POSLE FACELIFTINGA?

Četiri nedelje. U danima nakon operacije, normalno je biti modar i otečan. Nekad je potrebna i drenaža tečnosti. Uz limfnu drenažu, fizički i psihički odmor nakon intervencije, pacijenta je prezentabilan nakon 4 nedelje.

5. ŠTA JE “LUNCHTIME” FACELIFT?

Lunchtime facelift je neinvazivna zamena za minifacelift kod kog se koriste specijalne niti koje se postavljaju pod kožu i vrše zatezanje kože. Suštinski ove niti podižu kožu lica naviše imitirajući efekat faceliftinga.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Aleksandar Urošević

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE

Stručnost. Posvećenost.
Profesionalnost.