Liposukcija

Liposukcija predstavlja veoma traženu intervenciju kojom se višak masnog tkiva može otkloniti i eventualno primeniti na nekom drugom delu tela - fat grafting. Ovo svakako nije metoda mršavljenja, već lokalizovanog uklanjanja masnog tkiva sa specifičnih zona.

OSNOVNE INFORMACIJE

Liposukcija je hirurška procedura koja se sprovodi u lokalnoj ili opštoj anesteziji ili analgo-sedaciji, zavisno od veličine regije koja se tretira i želje pacijenta.

Intervencija traje između sat i po i dva, nekad i duže ukoliko se kombinuje sa fat graftingom odn. ubrizgavanjem masnog tkiva u druge delove tela ili lica (drugi, zadnjica, lice), nakon koje pacijent ostaje jednu noć u bolnici radi opservacije.

Liposukcija predstavlja metodu preoblikovanja tela, ne i mršavljenja. Često pacijenti neće izgubiti u težini, ali hoće u obimu struka, butina, kolena ili drugih zona.

Regije koje se mogu korigovati liposukcijom su:

• Stomak
• Struk (tzv. “love handles”)
• Butine (unutrašnja i spoljašnja strana)
• Kolena
• Članci (korekcija tzv. “cankles”)
• Nadlaktice
• Podbradak
• Leđa
• Zadnjica

Intervencija podrazumeva da se višak masnog tkiva fizički isisa uz pomoć vakuma i hirurškog instrumenta koji se naziva kanila.

Ožiljci nakon intervencije praktično ne postoje, jer je ulaz u kožu za kanilu oko 4mm širine koji u potpunosti zarasta.

NAKON INTERVENCIJE

Po buđenju iz anestezije, svi delovi tela koji su tretirani su izlepljeni flasterima kako bi se površniji delovi kože pritisnuli ka dubljim i ne bi bilo viseće kože. Takođe se nosi kompresivni pojas ili pantalone oko tri nedelje. Pacijent obično ostaje u bolnici jednu noć radi opservacije, dok kod manjih intervencija to nije potrebno. Konci koji zaostaju se skidaju nakon nedelju dana od operacije, dok u međuvremenu pacijent dolazi na previjanja. Tuširanje je moguće od trećeg dana. Savetuje se limfna drenaža ili masaža nakon intervencije u trajanju od 4-6 nedelja kako bi se izbacio višak tečnosti, a ujednačio tonus kože.


KOMPLIKACIJE

Kao i sa svakom hirurškom intervencijom, liposukcija nosi rizik od komplikacija. Pored anestezioloških komplikacija, tu su i one direktno vezane za operaciju.

Rane komplikacije: Bol, hematom (kolekcija krvi), embolija (krvni ugrušak), serom (akumulacija tečnosti), otok, krvarenje, gubitak osećaja na koži, infekcija.

Kasne komplikacije: Produženi bol, loše ožiljavanje (loš izgled ili pozicija ožiljka), neravnine (udubljenja ili izbočenja), loš estetski rezultat.

KO SU KANDIDATI ZA OVU PROCEDURU?

Kandidati za bilo koju estetsku hirurgiju su oni pacijenti koji nisu zadovoljni izgledom nekog dela svoga lica ili tela. Pacijenti koji imaju lokalizovani višak masnog tkiva, a sami nisu gojazni predstavljaju odlične kandidate za ovu proceduru. Poželjniji su pacijenti koji održavaju zdravu dijetu i nemaju oscilacija u težini.5 NAJČEŠĆIH PITANJA

1. DA LI LIPOSUKCIJA TRAJNO UKLJANJA MAST?

Masne ćelije su normalan deo naših tkiva i one se nikad ne mogu trajno otkloniti. Liposukcija može ukloniti određenu akumulaciju tog masnog tkiva, ali sa daljom lošom ishranom, neredovnim vežbanjem i dobijanjem u kilaži ovi depoi masti će se vratiti.

2. KOLIKO KILOGRAMA SE GUBI LIPOSUKCIJOM?

Obično se liposukcijom ne gubi mnogo u kilaži, zavisno koliko masnog tkiva je izvađeno. Najćešće se gubi između 1-3 kilograma. Odmah nakon intervencije, pacijent može dobiti u težini zbog otoka tkiva koji nastaje, ali sa drenažom i masažom se taj višak gubi.

3. KOLIKO MASTI SE MOŽE IZGUBITI LIPOSUKCIJOM?

Hirurški se ne preporučuje da se izvuče više od 2% ukupne mase pacijenta. Obično je maksimum koji se može izvući oko 4 do 5 litara masti.

4. DA LI SE LIPOSUKCIJA MOŽE KOMBINOVATI SA DRUGIM INTERVENCIJAMA?

Najćešće se kombinuje sa abdominoplastikom (zatezanjem kože stomaka) tako što se prvo liposukcijom izvuče višak masnog tkiva, a potom koža zategne.

5. DA LI JE BOLJE IZGUBITI VIŠAK KILOGRAMA PRE ILI POSLE LIPOSUKCIJE?

Odluka je vrlo individualna. Svakako bi za liposukciju bilo poželjnije biti bliže željenoj težini i onda ukloniti samo višak masnog tkiva. Neki pacijenti prvo urade liposukciju koja ih nadalje stimuliše da izgube višak kilograma.

POSTAVI PITANJE

ZAKAZIVANJE

Prvi korak ka evaluaciji i preporuci šta je najbolje uraditi u vašem slučaju je da zakažete konsultaciju sa našim hirurzima kako bi na pregledu dobili sve potrebne informacije.

ZAKAŽI KONSULTACIJU

UPOZNAJTE
NAŠEG DOKTORA

Dr Gorana Kuka Epstein

Estetska Hirurgija

Savremena estetska hirurgija i moderni aparati omogućavaju nam da obavimo intervencije na licu i telu sa ciljem da postignemo potpuno prirodan izgled.

VIŠE
Transplantacija kose

Sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju opadanja kose kao i transplantaciji kose, naši stručnjaci su lideri ne samo u Srbiji, već i u svetu.

VIŠE
Hirurgija šake

Povrede i deformiteti šake zahtevaju detaljnu dijagnostiku pre odluke o hirurškom lečenju.

VIŠE
Plastična hirurgija

Rekonstruktivne procedure mogu dodatno poboljšati izgled ožiljaka i drugih defekata na licu i telu.

VIŠE
Regenerativna medicina

Ova nova, a veoma popularna grana medicine nam omogućava da primenimo regenerativne metode u različitim indikacijama, naročito u rejuvenaciji kože i kose.

VIŠE
Telemedicina

Konektujte se sa svetskim stručnjacima putem telemedicine iz svog doma.

VIŠE

Stručnost. Posvećenost.
Profesionalnost.